Cepana drva u džaku prevara ili tačna mera

Kupovina cepanog ogrevnog drveta nije isplativo

Grejanje i hladjenje
27. Jun 2023
1703 pregleda
Cepana drva u džaku prevara ili tačna mera

Razgovarali smo sa pojedinom kupcima ogrevnog drveta koji žive u gradu i kupuju iscepana i prosušena drva u džakovima. Uglavnom smo mini anketu radili direktno na stovarištima gde se prodaju drva, ugalj, briket i pelet, kao i piljevina.

Jeste da je ovaj vid pakovanja cepanog drveta u džaku nešto sasvim OK. Lepo se spakuje, ali ne zauzima manje prostora nego drvo koje se slaže jedno do drugog u recimo šupi, ostavi za drva-drvari. Teorija koju će vam prosuti prodavac je da će vam za 10 kubnih metara isporučiti 120 džakova, što zauzima manje prostora. To je u startu laž.

U totalu, na poručenih 10 m3, kupac dobija oko 6-6,5 m3 drva za ugovorenu količinu. Naime, jasno je daje rad sa drvima mukotrpan posao, ali, ukoliko vam neko kaže da će vas 10 m3 koštati recimo 650 eur, pri tome su mešano bukova i cerova drva sečena na 30 cm, vi zasigurno nećete dobiti tih 10m3. Cena jeste povoljna ali vas u tom slučaju kubik drveta košta 12.000 dinara. Ako uzmemo u obzir da se isečena drva mogu trenutno nabaviti po ceni od 8.500 din - 11.500 din, onda se vidi da računica nije dobra po vaš džep.

U proseku u jednom najlonskom džaku staje 0,05 m3 cepanog drveta. U pletenom džaku i manje. Tako da vam za 5 m3 treba 100 džakova cepanog drveta, dok za 10 m3 treba 200 džakova i to je ozbiljn a količina koja se ne može voziti kombijem nikako zbog težine i gabarita. Tako da vam uvek prvo bude sumnjivo da ako vam neko cepana drva više od 7m3 dovozi kombijem, tu nešto nije u redu sa kubikažom !

Da li postoji razlog ? Naravno, i takva bukvalno očigledna krađa od strane prodavca drvne mase se mora uvek prijaviti kriminalističkoj policiji koja će dalje prijavu proslediti tužiocu koji dalje pokreće postupak protivu prodavca odrevnog drveta.

Druga stvar koju bi trebalo da znaju svi preprodavci pa i prodavci drveta za ogrev je da vrlo lako mogu ostati bez tehnike i sve opreme pa i da budu debelo novčano kažnjeni za prevaru. S druge strane, ako je prodavac nekome isporučio manju količinu drveta od dogovorene, vrlo lako će kupac angažovati nekoga da u svoje ime poruči ponovo drva od istog prodavca i eto kako se lako može rešiti prevara.

U principu, ne verujte nikome. Na oglasima se može svašta pronaći i sve može delovati kao najbolja opcija i jeftino rešenje ali problem nastaje kada kupac bude obmanut i prevaren.

Zato uvek potenciramo da pre bilo kakvog dogovora i kupovine preko oglasa kupujem prodajem, ili bilo kojih drugih oglasnika, od prodavca tražite detaljne informacije, pa čak i uvid u ličnu kartu koju ćete slikati. Takođe, zabeležite broj registarske tablice. Bilo bi dobro da imate bilo kakav račun, makar i ručno pisani.

Naravno, kada je preprodaja drva u pitanju, vrlo retko ćete naći prodavca koji ima firmu registrovanu za seču i prodaju drveta. Srbija šume jedini mogu tako nešto da vam ponude. Zato je i preporuka penzionerima da se informišu preko svog penzionerskog udruženja u vezi nabavke drveta za ogrev, zato što će dobiti zaista pravu količinu drveta i to po mnogo povoljnijoj ceni u odnosu na sve ostale.

Uvek proverite aktuelne cene drveta za ogrev iz više izvora i trudite se da kupovina drveta bude krajem maja do početka jula kako bi vas manje koštalo a i da drva imaju vremena da se prosuše i budu spremna za loženje u grejnoj sezoni. U septembru i oktrobru je već teže naći drvo koje će vas ogrejati zbog prisustva veće količine vode/vlage u sebi.

 

 

Pročitajte još i tekst Isplativo grejanje kuće i stana

 

Komentari, iskustva i preporuke

Trenutno nema komentara na ovom blogu

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Prijavite se
Kupujem prodajem oglasi, kupovina i prodaja preko interneta.
Prodaja i kupovina, oglasi
Kategorije
Nekretnine
Nekretnine prodaja, kupovina, saveti, izgradnja kuće, adaptacija stana
Automobili, vozila
Automobili, vozila, motori, čamci, održavanje, saveti za kupovinu auta. Oprema i novosti.
Zdravlje
Zdravlje. Korisni saveti kako produžiti život. Ostanite zdravi, lepi i nasmejani. Recepti za dug život.
Recepti, dobri moderni kuvar
Stari, dobri, moderni, narodni kuvar. Najbolji recepti za iskusne kuvare i početnike. Iskustva, saveti, novi trendovi.
Kucni ljubimci
Kućni ljubimci: psi, mačke, ptice, golubovi, zečevi ... itd. Pravilna ishrana kućnih ljubimaca, pet šopovi, dresura, lečenje-veterinari.
Dom i bašta
Uređenje doma, stana, kuće, terase, balkona, vrta, bašte. Uradi sam jeftino i uz pomoć praktičnih saveta.
Gradnja i alati
Gradnja, građevina, arhitektura, građevinski radovi, majstorske usluge. Sve u vezi gradnje kuće, stana, montažnih objekata ... itd.
Tehnika
Tehnika, bela tehnika, izbor tehničke robe, servis, održavanje, novosti.
Posao
Posao. Kako pronaći dobar posao ili zadržati dobro plaćeni posao ? Zaposlenje u Srbiji, EU ... itd. Nalaženje posla.
Deciji svet
Dečiji svet. Korisni saveti za roditelje i kako pravilno odgajiti decu. Sve faze razvoja deteta. Korisne igračke, zabavne igre, razvoj dece.
Turizam
Novosti iz oblasti turizma. Letovanje, zimovanje, izlet, odmor, aranžmani, apartmani, jeftine karte, smeštaj, pansioni, turističke agencije.
Internet, Web
Internet web, marketing, SEO. IT novosti. Kako kupujem prodajem oglasi rade ?
Poljoprivreda i proizvodnja hrane
Poljoprivreda i proizvodnja hrane - Podelite iskustvo iz kategorije poljoprivreda i proizvodnja hrane na našem sajtu. Znanje imanje, agrsaveti, tehnike proizvodnje hrane.
Edukacija
Edukacija - Podelite iskustvo iz kategorije edukacija na našem sajtu. Kursevi, podučavanje, seminari, webinari, online učenje.
Grejanje i hladjenje
Grejanje i hlađenje - Podelite iskustvo iz kategorije grejanje i hlađenje na našem sajtu. Sve o klimi, inverteru, kotolovima.
Racunari, laptopovi, mobilni telefoni
Servis računara, laptopova, tableta, mobilnih telefona i audio-video-tv aparata. Korisni saveti za korisnike računara, laptopova, telefona ... itd.
Razna iskustva
Svaštara online, razna iskustva online, diskusije, zanimljivosti, saveti, predlozi, blog sa iskustvima
Pelagićev Narodni učitelj
Vasa Pelagić - Originalni tekstovi iz knjige Pelagićev "Narodni učitelj". Pazite se prevare na internetu gde god vidite "narodna medicina" online prodavnica. Ne sme se prodavati lek preko interneta !
Lepota i nega
Lepota i nega - Podelite iskustvo iz kategorije lepota i nega na našem sajtu.
Odeća i obuća
Odeća i obuća - Podelite iskustvo iz kategorije odeća i obuća na našem sajtu. Gde kupiti najbolju garderobu, patike, cipele, venčanice.
Sport
Sport - Podelite iskustvo iz kategorije sport na našem sajtu. Sportske vesti, iskustva sa sportskom opremom.
Poslednje komentarisano
Predivno more, preporuka za letovanje u Tunisu! Švedski sto,...
Tunis leto 2024 - Letovanje pr...
Topla voda, toplo more, relaksacija i uživanje u Tunisu je d...
Tunis leto 2024 - Letovanje pr...
Isproban lek za kašalj u kombinaciji crna rotkva+med = pomaž...
Kašalj (Tussis)
Inhaliranje čajem od bosiljka kao i sam čaj od bosiljka vrlo...
Sinusi, upala sinusa, lečenje ...
Cena sa taksama, sve ukupno košta mnogo manje nego za letova...
Tunis leto 2024 - Letovanje pr...
Tunis je jako lep za letovanje. Izvorna, prirodna Afrika, be...
Tunis leto 2024 - Letovanje pr...
Tunis letovanje 2024 ... predlog i preporuka ali zaista ! Mo...
Tunis leto 2024 - Letovanje pr...
Da li ce biti popusta i jeftinije cene na sajmu turizma u Be...
Tunis leto 2024 - Letovanje pr...