Koliko košta adaptacija stare kuće

Adaptacija kuće

Nekretnine
28. Oct 2018
38449 pregleda
Koliko košta adaptacija stare kuće

Kuća ili stan ?

 

Sve prednosti stana u odnosu na kuću i prednost kuće u odnosu na stan verovatno i sami znate. Kada je neko rođen u kući, teško će je zameniti stanom. Možda privremeno ali u dubini duše će stalno želeti da ponovo živi u kući. Kuća je nezamenljiva po pitanju komfornosti, opuštenog načina življenja ali s druge strane je i velika obaveza. Veći broj soba u kojim se nakuplja paučina, prašina i ostalo ... samo nagomilava obaveze održavanja. Oko kuće uvek ima nešto da se radi i ulaže pa s pravom ljudi koji žive u kući kažu da je kuća rupa bez dna. Ako kuća ima okućnicu, veliki plac / veliko dvorište onda tek postaje ozbiljna obaveza.

 

Stan je idealan prostor za zaposlene koji vreme posle posla uglavnom provode pored tv-a, uz čaj ili kafu. Praktično je sve tu, u 4 zida spavamo, odmaramo se, smejemo, obavljamo nuždu ... baš sve. Stan se lako ćisto, i to klasičnim usisavanjem i pajalicom za jedno nedeljno popodne možemo srediti cakom pakom svoj stan. Stanovi mogu biti zaista lepo uređeni, prostrani i dovoljni jednoj dvo i tročlanoj porodici. Međutim, teskoba se javlja kada postoji potreba za osamostaljivanjem. U stanu od 120 mkv je moguće da žive odvojeno roditelji i deca odnosno dve porodice. Međutim, u poslednje vreme se grade mali, jeftini stanovi koji su prilagođeni plićem džepu kako bi se lakše prodali. Takvi stanovi su samo trenutno rešenje za stambene probleme.

Ako planirate da svoje stambeno pitanje rešite dugoročno, onda je idealan izbor kuća, pa makar i trošna, oronula, stara i neugledna ... sve se da srediti. Neuporedivo je kvalitetniji život u kući, gde kad god poželimo možemo vani ... dok smo u stanu kao u zatvoru, trpimo buku, galamu ... nerviramo se. Dakle, antistres varijanta će biti kuća za mlade i starije generacije - no stres varijanta za dug život !

 

Ovaj članak smo posvetili upravo vama koji možda baš sada planirate da prodate stan i kupite kuću, a ako ostane para, eto rešenja i za neka konkretna ulaganja. Samo odmah da vas upozorimo da budete realni.

 

Jeftina kuća

Jeftina kuća se može naći na periiferiji ali i u centru grada. Sve zavisi ko prodaje, zašto i kako ? U principu važi pravilo da se najbolje kupuje od naslednika. Nove kupce uvek muči pitanje: koliko košta adaptacija stare kuće ?

Recimo, ako vas zanimaju nekretnine, cene nekretina, onda je dobro da najpre malo proguglate kako bi ste se upoznali sa trenutnim cenama nekretnina. Postoji veliki broj sajtova za nekretnine na kojima se prodaju kuće, vikendice ... itd. Vašu pretragu najpre fokusirajte na najuži deo grada ili mesta gde želite kupiti kuću.

Naići ćete na razne objekte u ponudi. Biće to sigurno na fotografijama prelepi objekti ali uživo izgled ume da razočara. Na kraju krajeva, dešava se i da oglašivač na oglasu ne postavi slike a prodaje izuzetno kvalitetan objekat. Naravno, to se ređe dešava kada oglase objavljuju agencije odnosno menadžeri (agenti) za nekretnine. Navešćemo samo par sajtova na kojima se objavljuju redovno novi oglasi za prodaju kuća, stanova, vikendica, placeva, imanja ... i dr.

Nekretnine.rs, Halo oglasi nekretnine prodaja, realitica nekretnine, rs,  kupujem prodajem nekretnine i dr. Ništa ne mora da bude 100% tačno jer mnoge agencije čuvaju top 10 kuća ili stanova za kupce koji imaju keš. To znači da treba biti uporan i pregovore oko kupovine kuće ili stana obavljati čak i preko advokata ili osrednika koji će vam proveriti sve detalje u vezi nekretnine.

Adaptacija kuće

Namerno nismo ušli u debatu oko kupoprodajnog ugovora, notara, papirologije, poreza ... itd jer ćete to i onako sve proći sa svojim advokatom kako bi ste bili sigurni da ste kupili neopterećenu (čistu) nekretninu 1/1.

Konačno ste pronašli kuću koja vam se dopada i kupili ste je. Sledeći korak jeste adaptacija kuće prema vašim zahtevima. Oni sa dubljim džepom će možda angažovati arhitekte i građevinske stručnjake za projektovanje. Projekti od strane arhitekata veoma često umeju da naprave problem zbog ili velike cene ili tehničkih nemogućnosti da se adaptacija izvede bez velikih ulaganja.

Znači, problem je novac. Uvek je problem jer para nikada dovoljno, a kada se ulazi u prepravku odnosno adaptaciju kuće onda tu pare idu samo tako.

Veoma važno je ne štedeti tamo gde ne treba

Ušteda na materijalu je najčešća greška vlasnika kuće. Ako hoćete da se sve korektno uradi, nemojte šparati na materijalu. Najpre stavite sve na papir: u sitna crevca sigurno nećete uspeti da napravite konačnu kalkulaciju jer su troškovi varijabilni i često i nepredvidivi kod adaptacije.

Troškovi i cena rada po fazama rada

  1. Enterijer: ušenje zidova, izbijanje starih prozora i vrata, skidanje starog maltera iznošenje i odvoz šuta su radovi koji se rade u startu. Tu dolazi i eventualno skidanje stare vodovodne i električne instalacije, skidanje stare keramike iz kuhinje i kupatila.
  2. Zidanje, pregrade, spušteni plafoni, nova vododovna i kanalizaciona mreža, nova električna instalacija (dozne, razvodne kutije, utičnice ...) kao i postavljanje nove alu ili pvc stolarije po meri. U ovoj fazi se radi i postavljanje nove keramike.
  3. Sledi fina obrada špaletni, ugradnja ukrasnih lajsni, gletovanje i krečenje.
  4. Za kraj ostavljamo parket i laminat.
  5. Eksterijer: fasada, termo izolacija kuće, oluci, dimnjak, trotoari, nastrešnice

U ovih 5 koraka smo pokušali da sažeto obuhvatimo osnovne radove kod adaptacije kuće.

Majstori i materijal

Orijentaciono majstori i materijal izađu taman podjednako pa se ne može reći tačno koliko para će otići na adapataciju kuće jer sve zavisi šta se radi.

Što se tiče materijala, uštedu ćete najbolje ostvariti ako se dogovorite da kupujete materijal od jednog stovarišta, pod uslovom da imaju sve na lageru što vama treba. Tu bi trebalo da za gotovinu ostvarite popust i do 10 % !

Majstori, s druge strane imaju svoje neke cene (za ruke). I tu bi trebalo da se vodite logikom da vama nije potrebna firma za adaptaciju kuće jer će vas to mnogo skupo iskoštati. Ne trebate angažovati ni majstore koji će vam napraviti štetu. Znači, pokušajte da nađete neke reference i preporuke za majstore kako bi ste se obezbedili po tom pitanju. I glavno pravilo kod pogodbe sa majstorima je: nema skrivenih troškova ! Dakle, cena kvadrata, cena dnevnice ili djuture ... bitno je da se dogovor ispoštuje.

Kada se sve završi i vi napokon, pred zimu odahnete u svojoj omiljenoj fotelji, uz tv, porodicu i piće ... zaboravićete bar na trenutak na sve probleme i obaveze koje su vas mučile nekoliko meseci tokom adaptacije kuće.

Čim dođe proleće, eto vas da opet nešto merite, smišljate nove planove:

Potrebna mi je ograda: da li kovana ograda ili panelna pvc ograda ?

Treba mi kapija: klizna ili klasična kapija ?

Formiranje travnjaka, bašta, plastenik ...

I eto zašto se s pravom kaže da je kuća rupa bez dna ... samo, u toj rupi ćete pronaći smisao življenja i sreću !

KupujemProdajem.org

Komentari, iskustva i preporuke

Seller's picture Kupujemprodajem.org
Kupujemprodajem.org on 28. Oct 2018
Prosečna cena adaptacije kuće koja je u vidu stare gradnje okvirno iznosi od 5000 do 15000 evra. U tu cenu spada kompletna adaptacija sa rušenjem, dodavanjem i završno sa novom stolarijom - ključ u ruke.
Seller's picture Zeljko
Zeljko on 15. Feb 2022
Cena materijala je baš skočila. Inflacija je velika. Recimo, hteo sam da uradim zamenu stare drvene stolarije na kući i prošle godine u septembru je za 8 otvora trebalo 3600 eur, a sada nijedna ponuda za pvc stolariju nije ispod 4.500 eur dok je alu stolarija skoro duplo skuplja. Tako da, renoviranje, adaptacija, bilo šta trenutno zahteva baš puno novca i košta puno.

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Prijavite se
Kupujem prodajem oglasi, kupovina i prodaja preko interneta.
Prodaja i kupovina, oglasi
Kategorije
Nekretnine
Nekretnine prodaja, kupovina, saveti, izgradnja kuće, adaptacija stana
Automobili, vozila
Automobili, vozila, motori, čamci, održavanje, saveti za kupovinu auta. Oprema i novosti.
Zdravlje
Zdravlje. Korisni saveti kako produžiti život. Ostanite zdravi, lepi i nasmejani. Recepti za dug život.
Recepti, dobri moderni kuvar
Stari, dobri, moderni, narodni kuvar. Najbolji recepti za iskusne kuvare i početnike. Iskustva, saveti, novi trendovi.
Kucni ljubimci
Kućni ljubimci: psi, mačke, ptice, golubovi, zečevi ... itd. Pravilna ishrana kućnih ljubimaca, pet šopovi, dresura, lečenje-veterinari.
Dom i bašta
Uređenje doma, stana, kuće, terase, balkona, vrta, bašte. Uradi sam jeftino i uz pomoć praktičnih saveta.
Gradnja i alati
Gradnja, građevina, arhitektura, građevinski radovi, majstorske usluge. Sve u vezi gradnje kuće, stana, montažnih objekata ... itd.
Tehnika
Tehnika, bela tehnika, izbor tehničke robe, servis, održavanje, novosti.
Posao
Posao. Kako pronaći dobar posao ili zadržati dobro plaćeni posao ? Zaposlenje u Srbiji, EU ... itd. Nalaženje posla.
Deciji svet
Dečiji svet. Korisni saveti za roditelje i kako pravilno odgajiti decu. Sve faze razvoja deteta. Korisne igračke, zabavne igre, razvoj dece.
Turizam
Novosti iz oblasti turizma. Letovanje, zimovanje, izlet, odmor, aranžmani, apartmani, jeftine karte, smeštaj, pansioni, turističke agencije.
Internet, Web
Internet web, marketing, SEO. IT novosti. Kako kupujem prodajem oglasi rade ?
Poljoprivreda i proizvodnja hrane
Poljoprivreda i proizvodnja hrane - Podelite iskustvo iz kategorije poljoprivreda i proizvodnja hrane na našem sajtu. Znanje imanje, agrsaveti, tehnike proizvodnje hrane.
Edukacija
Edukacija - Podelite iskustvo iz kategorije edukacija na našem sajtu. Kursevi, podučavanje, seminari, webinari, online učenje.
Grejanje i hladjenje
Grejanje i hlađenje - Podelite iskustvo iz kategorije grejanje i hlađenje na našem sajtu. Sve o klimi, inverteru, kotolovima.
Racunari, laptopovi, mobilni telefoni
Servis računara, laptopova, tableta, mobilnih telefona i audio-video-tv aparata. Korisni saveti za korisnike računara, laptopova, telefona ... itd.
Razna iskustva
Svaštara online, razna iskustva online, diskusije, zanimljivosti, saveti, predlozi, blog sa iskustvima
Pelagićev Narodni učitelj
Vasa Pelagić - Originalni tekstovi iz knjige Pelagićev "Narodni učitelj". Pazite se prevare na internetu gde god vidite "narodna medicina" online prodavnica. Ne sme se prodavati lek preko interneta !
Lepota i nega
Lepota i nega - Podelite iskustvo iz kategorije lepota i nega na našem sajtu.
Odeća i obuća
Odeća i obuća - Podelite iskustvo iz kategorije odeća i obuća na našem sajtu. Gde kupiti najbolju garderobu, patike, cipele, venčanice.
Sport
Sport - Podelite iskustvo iz kategorije sport na našem sajtu. Sportske vesti, iskustva sa sportskom opremom.
Poslednje komentarisano
Isproban lek za kašalj u kombinaciji crna rotkva+med = pomaž...
Kašalj (Tussis)
Inhaliranje čajem od bosiljka kao i sam čaj od bosiljka vrlo...
Sinusi, upala sinusa, lečenje ...
Cena sa taksama, sve ukupno košta mnogo manje nego za letova...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis je jako lep za letovanje. Izvorna, prirodna Afrika, be...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis letovanje 2024 ... predlog i preporuka ali zaista ! Mo...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Da li ce biti popusta i jeftinije cene na sajmu turizma u Be...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Sa ćerkom sam letovala u Tunis - Sus, i All inclusive je bil...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis je jedan predivan grad, a plaže su zaista kao na slika...
Tunis letovanje 2024 • First m...