Laptop se ne pali

Laptop neće da puni bateriju a dugme za paljenje ne reaguje. Mogući simptomi i rešenje kada se laptop ne pali.

Racunari, laptopovi, mobilni telefoni
1. Nov 2018
8137 pregleda
Laptop se ne pali

Laptop se ne pali jer najverovatnije ima problem sa strujom a neretko se dešava da uzrok tome bude i mehanički kvar - oštećen ili polomljen mikroprekidač ili dugme za paljenje. Često ljudi pomisle kako bi instalacija sistema rešila problem sa slikom ili sa paljenjem laptopa ili čestim gašenjem laptopa ali to nije baš tako. Operativni sistem se podiže ili ne podiže ali bi slike moralo biti na displeju bez obzira šta god da se desilo sa sistemom. Postoji jedan dobar tekst o tome kada se laptop gasi ili bolje rečeno odgovor na pitanje zašto se laptop gasi iz čista mira ?

Za normalno (ispravno) punjenje laptopa je odgovorno napajanje odnosno strujni adapter (punjač). Punjači koriste naizmeničnu struju (AC) koju pretvaraju u  jednosmernu (DC struja) koja je potrebna za rad laptopa. U zavisnosti od modela laptopa, punjači se razlikuju po svojoj voltaži i amperaži kao i po DC konektoru. Ukoliko iz bilo kog razloga dođe do kvara na punjaču, baterija laptopa se neće puniti pa će, kada se isprazni biti nemoguće upaliti laptop.

Kupujete mobilni telefon ? Pročitajte članak saveti za kupovinu mobilnog telefona

Šta uraditi ako laptop neće da se puni ?

Provera ispravnosti punjača se obavlja preko multimetra (unimer), koji se može kupiti po ceni već od 800 dinara. Povoljna cena ovih ispitivača napona i ostalih karakteristika strujnih elemenata je u prodavnici WobyHaus.

Najpre je potrebno ispitati da li je dovodni AC kabal od strujne utičnice do punjača u redu a to se izvodi tako što se na multimetru uključi merenje AC voltaže a zatim crvena i crna pipalica uvuku u otvore na kablu. Voltaža bi tebala biti oko 220V.

Zatim se ispituje i voltaža na izlazu iz laptop punjača (izlazni napon), identično kao malopre s tim što se na multimetru podesi merenje jednosmernog napona (DC voltaža). Crna pipalica se stavlja na spolju stranu konektora i najčešće predstavlja masu dok crvena pipalica ide unutar konektora na iglicu ili steznik iglice i predstavlja plus (+). Napon bi trebao biti onoliki koliko i piše na laptopu odnosno samom punjaču. Najčešće se radi o naponima i amperaži (19v / 3.42 A, 20v / 3.42 A, 19v / 4.74 A ... itd). Vrlo retko neki modeli Toshiba laptopova imaju i (19.5v/3.95A). Sve u svemu, vi merite samo voltažu i ona nam je bitna za proveru punjača - radi ili je pokvaren. Amperaža može biti i veća od one koja stoji u deklaraciji na originalnom punjaču. Ako je punjač pokvaren, možete ga odneti u neki laptop servis da vam ga poprave ili možete kupiti novi zamenski punjač (nikako univerzalni punjač). Cena originalnih i zamenskih punjača se kreće od 20-50 evra.

Pod pretpostavkom da je punjač ispravan, što ste i sami proverili, a laptop i dalje neće da se upali, prelazimo na sledeći korak.

Izvadite bateriju iz laptopa, nemojte uključivati punjač i držite pritisnutim dugme za paljenje 1 minut. taman kad vas prst zaboli, priključite sada na laptop punjač (ne i bateriju) i pokušajte da ga upalite. Ako se upali, rešili smo dilemu (baterija je napravila mali problem), što nije ništa strašno i najverovatnije je dotrajala. Mada i nove baterije mogu vrlo brzo ispoljiti takve simptome da odjednom naprasno ne rade i blokiraju normalno uključivanje laptopa, telefona, tableta ... itd.

Punjač je ispravan i baterija je izvađena ali laptop i dalje neće da se upali

Laptopovi imaju jedan mali problem a on se odnosi na DC konektor koji je stalno pod opterećenjem i pre ili kasnije se isti ošteti, polomi, uništi do te mere da je neophodna zamena dc konektora.  Ako ste vešti u rasturanju laptopa i imate lemilicu pri ruci, možete i sami da zamenite konektor punjenja. On se nalazi sa desne, leve ili zadnje strane laptopa i najčešće je okruglog oblika, osim kod nekih modela Lenovo laptopova gde liči na USB. Ako niste sigurni kako se menja DC konektor onda vaš laptop odnesite u obližnji laptop servis da vam ga zamene. Cena zamene konektora se kreće od 2000-4500 dinara.

DC konektor je ispravan a laptop se ne pali

Treba proveriti da li su RAM memorije ispravne. Proveriti da li će se laptop bez uključenog flet kabla za ekran upaliti.Skinuti hard disk i DVD rezač, skinuti WiFi karticu i probati sa paljenjem laptopa bez njih.

Scenario kada smo sve ispitali, i sve je u redu ali se laptop i dalje ne pali, onda sumnja ide direktno ka matičnoj ploči. matična ploča laptopa je zapravo osnovni hardver bez koga laptop ne postoji. Obzirom da je stalno pod opterećenjem, matična ploča je podložna kvaru. Najčešće se na matičnoj ploči usled strujnih oscilacija kvare elektroliti, diode, procesorska kola, tranzistori, trijaci ... itd. Dijagnostika matične ploče je komplikovan proces i traje određeno vreme. Ako se isplati popravka onda ste dobro prošli.

DC konektor je pokvaren

Nemojte nasedati na priču kako je opcija ojačavanja dc konektora isplativija jer se ojačavanjem u stvari oslabljuje već polomljeni deo. Od ispravnosti konektora za punjenje zavisi i radni vek matične ploče pa ne treba prepustiti slučaju da se desi kratki spoj ili nešto nepredviđeno i sprži ploču. Čim se konstatuje da je konektor dc potrebno menjati, onda se menja i to novim, originalnim sa garancijom! Budženje, prepravka i slično ne dolazi u obzir.

Laptop se pali ali nema slike na ekranu

Situacija kada smo uspeli da upalimo laptop ali nema slike na ekranu ume da bude nezgodna. Prvenstveno se uvek posumnja na neispravan ekran (displej), što je u uslovima koje imaju servisi laptopova lako ispitati. Jednostavno se proba drugi ispravan ekran i ako laptop baci sliku eto rešenja. Ako i dalje nema slike, onda je moguće da je stradao flet kabal (video kablić). Ako laptop baca sliku na DVI/VGA/HDMI onda je moguće da je samo do tog kabla. Ako uopšte nema slike nigde onda je u problemu grafička karta. Najčešće je grafička karta integrisana na matičnoj ploči i za čiju je zamenu potrebno posedovati reballing stanicu (uređaj za prekuglavanje i riboling čipova) koji uopšte nije jeftin. Profesionalni laptop servisi imaju ove uređaje i ponekad je dovoljno da se grafički čip samo prekugla (zamene se kalajne kuglice što spajaju čip i matičnu ploču). Ako je grafička karta pregorela, onda je neophodno da se zameni. Grafički čipovi koštaju kao i sam postupak zamene pa će cena za ovakvu uslugu biti već od 50-120 evra. Naravno, treba videti da li se isplati menjati grafički čip u odnosu na starost i opšte stanje laptopa to jest njegovu tržišnu vrednost u datom momentu. Kod novijih laptopova je štampa uglavnom lošijeg kvaliteta pa je i sam proces prekuglavanja diskutabilan, što podrazumeva da garancija na ovu vrsu usluge neće biti duža od 3-6 meseci).

Da li laptop može da eksplodira ?

Ne može da eksplodira, ali može baterija izazvati težu havariju. Opasno je uopšte imati kontakt golim rukama sa baterijom koja je počela da se deformiše, da menja oblik. Ako baterija iscuri ili počne da se raspada, treba je odmah ukloniti iz laptopa oprezno, ubaciti najpre u papirnatu kesu pa zatim u alu kesu i takvu odneti u otpad za elektronski otpad. Naravno, pitate se da li uopšte postoji tako nešto u Srbiji ?

 

Da li su su stariji laptopovi bolji od novih ?

Postoji mišljenje ali i u praksi dokazano da su starije mašine kvalitetnije pravljene nego nove. Dokaz tome mogu biti legendarni modeli Toshiba laptopova koji rade i po  15 godina bez ikakvog servisa. Čak im ni redovan servis (čišćenje laptopa + zamena termalne paste) nije potreban. Zašto su novi laptopovi baš toliko lošiji u odnosu na stare ?

Jasno je da ako napravite dobar laptop koj ise uopšte ne kvari, brzo ćete zatvoriti proizvodnju. Sve je podređeno tome da se obavezno mora obezbediti i servis laptopova koji će održavati i popravljati laptopove u garantnom roku pa i posle toga. Generalno, cena laptopa pri kupovini i nije neko merilo kvaliteta jer se više gleda onaj hardverski deo (matična ploča, grafička karta i procesor) dok se estetika ne računa kao krajnji faktor za formiranje cene.

 

Saveti za upotrebu i održavanje laptopova

Laptopovi su osetljivi na pad, potres, vodu, temperaturne promene i stalne promene napona na strujnoj mreži. To znači da kao prvo laptop koristite na pravilan način, štiteći ga od pada i jakih vibracija. Nošenje laptopa u kvalitetnoj torbi je obavezno. Pre stavljanja u torbu, laptop se mora ugasiti (sistem off). Ako je laptop uključen a samo ga sklopimo i ubacimo u torbu, rizikujemo da se više i ne upali, može da strada grafička karta a zbog velike temperature može doći i do ozbiljnog kvara na matičnoj ploči. Znači, obavezno ugasiti laptop!

Držanje laptopa na krevetu, ćebetu, stolnjaku ili bilo kojoj drugoj podlozi koja nije glatka dovodi do zapušenja ventilacione rešetke i pregrevanje laptopa. U tom slučaju ne neophodno čišćenje laptopa i servis kulera. Dakle, laptop postavite na sto, bez ikakve podloge i koristite ga bez problema.

Kada se ne koristi, laptop ne treba da bude povezan na punjač osim ako ne punimo bateriju. Punjenje baterije laptopa traje oko sat-dva i posle toga je potrebno da se skine sa punjača i troši samo struja baterije. Ukoliko je laptop non-stop povezan na punjač, vek trajanja baterije se drastično smanjuje i baterija neće izdržati duže od godinu dana.

Laptop ne treba držati pored direktnog izvora toplote, kamina, šporeta, radijatora ... itd. Takođe, i veoma niske temperature štetno utiču na laptop pa u prvom redu se to odražava na oštećenje ćelija baterije ... itd.

U svakom slučaju, ne savetuje se da se laptop kompletno rasklapa u kućnoj varijanti jer uvek može doći do neočekivanih problema. Laptop servis i servisi računara imaju sve uslove za bezbedno rasklapanje laptopova i računara, alat, rezervne delove za test i znanje koje je osnova bilo kakve intervencije na elektronici, hardveru i softveru.

Korisni saveti u vezi računara i laptopova nalaze se na sledećim web stranicama:

 

 

 

Komentari, iskustva i preporuke

Seller's picture LeaSpasic
LeaSpasic on 3. Mar 2021
Uglavnom je napajanje problem, ako nije maticna
Seller's picture Ruža Šili
Ruža Šili on 1. Jun 2021
Super blog
Seller's picture Село
Село on 19. Sep 2021
iimam hp elite book i mislim da je najbolji laptop i iznad konkurencije. Kupio sa ga polovnog preko ebay za 500 eura a isti takav je kostao 1750 eur kod nas u prodavnici. Ne kvari se, radi brzo a baterija drzi bez problema više sati.

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Prijavite se
Kupujem prodajem oglasi, kupovina i prodaja preko interneta.
Prodaja i kupovina, oglasi
Kategorije
Nekretnine
Nekretnine prodaja, kupovina, saveti, izgradnja kuće, adaptacija stana
Automobili, vozila
Automobili, vozila, motori, čamci, održavanje, saveti za kupovinu auta. Oprema i novosti.
Zdravlje
Zdravlje. Korisni saveti kako produžiti život. Ostanite zdravi, lepi i nasmejani. Recepti za dug život.
Recepti, dobri moderni kuvar
Stari, dobri, moderni, narodni kuvar. Najbolji recepti za iskusne kuvare i početnike. Iskustva, saveti, novi trendovi.
Kucni ljubimci
Kućni ljubimci: psi, mačke, ptice, golubovi, zečevi ... itd. Pravilna ishrana kućnih ljubimaca, pet šopovi, dresura, lečenje-veterinari.
Dom i bašta
Uređenje doma, stana, kuće, terase, balkona, vrta, bašte. Uradi sam jeftino i uz pomoć praktičnih saveta.
Gradnja i alati
Gradnja, građevina, arhitektura, građevinski radovi, majstorske usluge. Sve u vezi gradnje kuće, stana, montažnih objekata ... itd.
Tehnika
Tehnika, bela tehnika, izbor tehničke robe, servis, održavanje, novosti.
Posao
Posao. Kako pronaći dobar posao ili zadržati dobro plaćeni posao ? Zaposlenje u Srbiji, EU ... itd. Nalaženje posla.
Deciji svet
Dečiji svet. Korisni saveti za roditelje i kako pravilno odgajiti decu. Sve faze razvoja deteta. Korisne igračke, zabavne igre, razvoj dece.
Turizam
Novosti iz oblasti turizma. Letovanje, zimovanje, izlet, odmor, aranžmani, apartmani, jeftine karte, smeštaj, pansioni, turističke agencije.
Internet, Web
Internet web, marketing, SEO. IT novosti. Kako kupujem prodajem oglasi rade ?
Poljoprivreda i proizvodnja hrane
Poljoprivreda i proizvodnja hrane - Podelite iskustvo iz kategorije poljoprivreda i proizvodnja hrane na našem sajtu. Znanje imanje, agrsaveti, tehnike proizvodnje hrane.
Edukacija
Edukacija - Podelite iskustvo iz kategorije edukacija na našem sajtu. Kursevi, podučavanje, seminari, webinari, online učenje.
Grejanje i hladjenje
Grejanje i hlađenje - Podelite iskustvo iz kategorije grejanje i hlađenje na našem sajtu. Sve o klimi, inverteru, kotolovima.
Racunari, laptopovi, mobilni telefoni
Servis računara, laptopova, tableta, mobilnih telefona i audio-video-tv aparata. Korisni saveti za korisnike računara, laptopova, telefona ... itd.
Razna iskustva
Svaštara online, razna iskustva online, diskusije, zanimljivosti, saveti, predlozi, blog sa iskustvima
Pelagićev Narodni učitelj
Vasa Pelagić - Originalni tekstovi iz knjige Pelagićev "Narodni učitelj". Pazite se prevare na internetu gde god vidite "narodna medicina" online prodavnica. Ne sme se prodavati lek preko interneta !
Lepota i nega
Lepota i nega - Podelite iskustvo iz kategorije lepota i nega na našem sajtu.
Odeća i obuća
Odeća i obuća - Podelite iskustvo iz kategorije odeća i obuća na našem sajtu. Gde kupiti najbolju garderobu, patike, cipele, venčanice.
Sport
Sport - Podelite iskustvo iz kategorije sport na našem sajtu. Sportske vesti, iskustva sa sportskom opremom.
Poslednje komentarisano
Isproban lek za kašalj u kombinaciji crna rotkva+med = pomaž...
Kašalj (Tussis)
Inhaliranje čajem od bosiljka kao i sam čaj od bosiljka vrlo...
Sinusi, upala sinusa, lečenje ...
Cena sa taksama, sve ukupno košta mnogo manje nego za letova...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis je jako lep za letovanje. Izvorna, prirodna Afrika, be...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis letovanje 2024 ... predlog i preporuka ali zaista ! Mo...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Da li ce biti popusta i jeftinije cene na sajmu turizma u Be...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Sa ćerkom sam letovala u Tunis - Sus, i All inclusive je bil...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis je jedan predivan grad, a plaže su zaista kao na slika...
Tunis letovanje 2024 • First m...