Rozacea, crvenilo lica, bubuljice, prošireni kapilari

Rozacea - znaci, simptomi i lečenje crvenila na licu

Zdravlje
9. Feb 2024
8262 pregleda
Rozacea, crvenilo lica, bubuljice, prošireni kapilari

Rozacea (lat.rosacea) je hronični zapaljenski proces kože koji se javlja kod osoba svetlije puti kao i kod osoba sa pojačanim lučenjem sebacealnih (lojnih) žlezda.

Obzirom da se radi o oboljenju lojnih žlezda kože, takvo stanje kože zahteva izuzetno stručan pristup od strane dermatologa specijaliste. Doktor za kožu (dermatolog) je taj koji će prvi primetiti i prepoznati sve moguće promene na koži koje ukazuju na neki karakterističan proces. Dijagnoza se određuje najčešće odmah a nekada je potrebno najpre uraditi dodatne analize i briseve, analize krvi ... itd.

Rozacea je karakteristična po tome što ima svoje epizode kada je aktivna i stanje kada se primiri i nije izražena u tolikoj meri na koži. Rozacea se najčešće javlja između 30-45 godine života i prvi simptomi mogu biti skoro i neprimetni. Ako primetite da vam lice gori svaki put kada se sagnete da zavežete pertlu ili vam smeta topao vazduh u stanu, vrlo verovatno da imate problem koji ukazuje na rozaceu. Iznenadni naleti crvenih i gnojnih bubuljica na čelu koje teško prolaze čak i kada ih mažete isprobanim kremama protiv bubuljica takođe ukazuju na sličan problem.

 

Simptomi rozacee

Rozacea je takvo stanje kože koja reaguje na sunčevu svetlost, stres, na nagle promene temperature, na konzumiranje alkohola, pojačano znojenje odnosno veći napor ili trening, unos začinjene hrane ... itd. U početku se pojavljuje samo cvrenilo na licu pri čemu imamo osećaj kao da lice gori. Može biti prisutan i svrab odnosno peckanje. Nakon toga se mogu uočiti i prošireni kapilari u predelu nosa, obraza i jagodica. Sitne gnojne bubuljice na čelu ili na obrazima mogu zavarati trag kako bi se pomislilo da se zaista radi samo o bubuljicama. Međutim, skoro uvek se na čelu usled rozacee pojavljuju bubuljice nalik onim iz školskih dana, s tim što su ove bubuljice bolnije, više svrbe, upornije su i teže se leče. Hronična rozacea najčešće izaziva i peckanje (pesak) u očima, uz osećak stalne suvoće oka, što može ukazivati i na konjuktivitis.

Tretman rozacae

I bubuljice i rozacea pa i ostale kožne bolesti izazvane upalom posledica  su preteranog lučenja sebuma od strane lojnih žlezda. Preterano lučenje sebuma uzrokuje preteran rast bakterija a one dovode i do komplikacija sa bubuljicama a često i rozaceom. Pre svega je važno biti što pažljiviji prilikom umivanja i skidanja nečistoća sa lica. Upotreba sapuna može da pogorša stanje kože koju je napala rozacea. Umivanje treba obaviti hladnom ili barem mlakom vodom koja će rashladiti kožu i smanjiti upalu koju izaziva rozacea. Upotreba sapuna sebamed za osetljivu kožu sklonu iritacijama i bubuljicama  je opravdana ali naravno ne treba preterivati. Razne termalne vode i cleaner-i mogu takođe izazvati kontra efekat. Dermatolozi često za poodmakle stadijume rozacee prepisuju tretman ruboril-om, odnosno metroruboril-om kao i metronidazol-om. Eucerin, Bioderma, Vichy, La Roche Posay ... i drugi proizvođači kozmetike i krema za lice imaju poseban program prilagođen osetljivoj i veoma osetljivoj koži. Upotreba ovih krema je moguća preko već nanešene lekovite kreme. Hidratantna krema (dnevna i noćna) su poželjne kako bi se koža nahranila i hidrirala i zadržala svoju elastičnost. U pojedinim situacijama, vaš kožni lekar može uvesti i terapiju antibiotikom Bilo kakvo izlaganje suncu i UV zracima ume da zagorča život osobama koje je napala rozacea. Zbog toga je obavezno koristiti kreme za zaštitu od sunca i to sa faktorom od 15-50 spf. Opravdana je i upotreba krema na bazi ihtiola i raznih drugih dodataka što naravno sme isključivo odobriti dermatolog. Lasersko uklanjanje kapilara sa lica ima svojih dobrih strana, nije skupo a ume da zaista dovede kožu lica u skoro pa pefektno stanje. Narano, nakon tretmana laserom se obavezno uvodi i održavanje stanja kože lica određenim kremama koje predlaže dermatolog. Bilo kakvo eksperimentisanje kremama na svoju ruku može trajno oštetiti kožu lica i dovesti do pogoršanja, trajno proširenih kapilara, pojavu zadebljanja kože oko nosa i sam nos. Znači, pažljivo sa rozaceom!

Hrana i piće

Dokazano je da unos određene hrane i pića utiče na rozaceu. Naime, topla i prezačinjena jela kao i alkoholna pića čak i u malim dozama mogu da pokrenu crvenilo na licu. Takođe se i kofein smatra jednim od uzročnika pa osobama koje su osetljive na njega šoljica kafe ili čaja može iziritirati kožu i dovesti do pojave crvenila. Upotreba tableta sa cinkom je opravdana i pojedine studije su navodno dokazale da je upotreba tableta sa cinkom poželjna u određenoj količini u roku od par meseci.

Crvenilo lica zbog stresa

Stres je okidač mnogih bolesti i upalnih stanja u telu pa upale kože odnosno rozacee. Živeti pod staklenim zvonom nije moguće ali pridržavanje od stresa je preporučljivo. Obzirom da se od stresa možemo osloboditi radom ili vežbanjem, predlaže se da se u svakodnevni život uvedu vežbe oblikovanja, ne preterano zahtevne vežbe koje izazivaju prekomerno znojenje i u kratkim intervalima kako bi se sprečila pojava crvenila lica. Vežbe bi mogle da obuhvate (10 čučnjeva, 10 sklekova, 10 trbušnjaka ... itd, par puta dnevno u prostoriji koja je dobro provetrena, klimatizovana). Nakon treninga operite rukama i hladnom vodom lice, bez trljanja i bez brisanja lica oštrim peškirom. Brisanje se vrši tapkanjem lica.

Crveni sitni kapilari na licu

Ukoliko imate problem sa čestom pojavom vrućine na licu, osećaj kao da vam gore obrazi, onda su najverovatnije vaši sitni površinski kapilari na licu prošireni i upaljeni. Sitni crveni kapilari se moraju lečiti na vreme kako ne bi koža lica došla u fazu trajnog crvenila gde je izlečenje skoro nemoguće. Postoje kreme na bazi metronidazola koje pomažu kod proširenih kapilara na licu i uopšte crvenila kože, ali o tome se morate posavetovati sa dermatologom. Prirodni lek za lečenje kapilara na licu jesu aloja vera sveži sok, žalfija, peršun, sok zelenog paradajza ... itd. Jednostavno, možete probati da napravite mleko za lice od žalfije ili peršuna tako što ćete jednu šaku rinfuza (čaja) preliti sa 200 ml kipuće vode, nakon što odstoji i prohladi ubacimo 50 ml mleka i ovime tretiramo lice u vidu maske. Natopimo peškir u lekovito mleko i držimo pola sata nakon čega samo isperemo lice čistim čajem od žalfije. Takođe pomaže i držanje kolutova zelenog paradajza preko obraza ili dela lica gde su kapilari upaljeni. Sok od aloja vera biljke efikasno deluje protiv ove boljke. U svakom slučaju, pojava crvenih kapilara na licu je uzrokovana stresom. Takođe, štetni okidači su i preterano izlaganje suncu, loša ishrana kao i konzumacija alkohola. Vodite zdrav život, ne trujte organizam duvanom, alkoholom i naravno, uvedite korisne vežbe za organizam kako bi ste sebi produžili život i sredili probleme sa licem.

Lečenje rozacee i crvenila na licu

Komplesnost lečenja rozacee leži upravo u gore nabrojanim faktorima koji i dovode do njene pojave. Nekada će i hormonski poremećaj dovesti do njene pojave pa je najpre neophodno isključiti sve ostale faktore i terapiju odnosno lečenje usmeriti u pravom smeru. Opravdana je upotreba lokalnih antibiotičkih krema, topikalnih krema, krema na bazi azaleične kiseline, metronidazola, ruboril-a, ihtiola. Oralno se mogu primenjivati i antibiotici pod nadzorom lekara.

La Roche, Eucerin, Avene, Vichy, Bioderma kreme protiv crvenila

Nemamo nameru da ovde reklamiramo bez razloga bilo čiji proizvod ali je nužno spomenuti da se u poslednje vreme na tržištu mogu pronaći i veoma kvalitetne kreme i losioni kao i termalne vode i micelarne vode za čišćenje kože lica koja je sklona kuperozi, rozacei, uopšte osetljive kože. Recimo, dosta ljudi hvali kako im je La Roche Posay Rosaliac pomogao kada su svakodnevno koristili ovu kremu protiv crvenila. S druge strane, Eucerin je razvio liniju proizvoda namenjenih tretmanu kože sklone perutanju, upali, kuperozi, rozacei i protiv crvenila lica Eucerin AntiREDNESS dnevna krema protiv crvenila ... takođe ima mnogo pozitivnih komentara.  Avene već duže vremena ima poseban program za održavanje zdravlja kože sklone crvenilu pa se tako izdvaja krema Avene Antirougeurs Fort koncentrat. Takođe veoma kvalitetni preparati i kreme dolaze od strane Vichy-ja a poseban program Normaderm je namenjen problematičnoj koži sklonoj nepravilnostima pa se tu može izdvojiti recimo Normaderm 3 u 1 krema za kožu sklonu nepravilnostima.  U apotekama se sada može naći i Bioderma program za dermoterapiju rozacee, odnosno kreme koje drže pod kontrolom zdravlje kože lica, trenutno smanjenje crvenila lica i proširene kapilare, a jedna od takvih svakako je i Bioderma Photoderm AR SPF 50+ krema. Ova krema deluje na proširene kapilare koji su glavni uzročnik pojave crvenila a ujedno štiti kožu koja je izložena sunčevim zracima koje rozacea uopšte ne podnosi.   Znači, treba samo odabrati najbolju kremu prema vašoj koži. Poseban program se radi za suvu kožu a poseban za masnu kožu sklonu. Vrlo je bitno znati kakav je tip vaše kože kako bi se pronašla najbolja krema protiv crvenila i rozacee.

Krema ili gel za rozaceu

Gelove bolje podnose osetljivije kože, dok kreme mogu koristiti osobe čija koža lica nije u većoj meri sklona većoj pojavi sebuma, odnosno, ne iritira se brzo i nije masna. Uglavnom će se pre prepisati gel tretman za rozaceu. Lagane kreme ne postoje, barem za ovu vrstu oštećenja kože lica. Da li će to biti metroruboril, recimo dnevna teška krema ili ista sa dodatkom zaštite protiv sunca, to već mora da odredi kožni lekar specijalista za bolesti kože - dermatovenerolog. Nikada i ništa na svoju ruku nemojte isprobati na svojoj koži jer drugu nemate. Ako je oštetite, vrlo teško ćete je vratiti u prvobitno stanje.

 

Prirodni lekovi za lečenje rozacea-e

U poslednje vreme se dosta pažnje posvećuje ulju divljeg origana. Naime ulje divljeg origana je sposobno da ubija veliki broj štetnih mikroorganizama, bakterija, virusa ... itd. Obzirom da ulje divljeg origana sadrži veliku količinu flavonoida i fenola, među kojima je najvažniji karvakrol (zastupljen oko 70%), zbog toga se ide na upotrebu ovog ulja za lečenje zapaljenja na koži - rozacee. Pojedine studije u insotranstvu su potvrdile uspešnost u lečenju rozacea-e pomoću etarskog ulja divljeg origana. Više o tome možete pročitati na stranici Origano ulje.

Sve u svemu, treba biti strpljiv i uporan. Potrebno je određeno vreme da se stanje kože zahvaćeno rozaceom poboljša. Lekari dermatolozi kroz praksu, znanje i iskustvo uvode razne terapije, isprobavaju na nedeljnom ili mesečnom nivou efekat istih kako bi za vas pronašli pravi lek. Morate verovati u činjenicu da je rozacea zalečiva pa i izlečiva bolest kože lica, samo je potrebno pravovremeno pronaći dobitnu kombinaciju. I na kraju da još jednom ponovimo da je obavezno nositi šešir, kloniti se direktnom izlaganju sunčevim zracima ukoliko je vaša koža sklona pomenutim kožnim problemima.

Prekomerno izlaganje sucu je štetno po vaše zdravlje!

Komentari, iskustva i preporuke

Seller's picture Kupujemprodajem.org
Kupujemprodajem.org on 29. Apr 2019
Oštećena koža lica se veoma teško leči. Potrebno je dugo vremena da se isproba sve i svašta kako bi se pronašao lek. Međutim, čak i kada se nađe da nešto deluje, vrlo često se dešava da se koža prezasiti i opet sve iz početka. Zato je od velike važnosti biti pažljiv i negovati kožu od rane mladosti.

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Prijavite se
Kupujem prodajem oglasi, kupovina i prodaja preko interneta.
Prodaja i kupovina, oglasi
Kategorije
Nekretnine
Nekretnine prodaja, kupovina, saveti, izgradnja kuće, adaptacija stana
Automobili, vozila
Automobili, vozila, motori, čamci, održavanje, saveti za kupovinu auta. Oprema i novosti.
Zdravlje
Zdravlje. Korisni saveti kako produžiti život. Ostanite zdravi, lepi i nasmejani. Recepti za dug život.
Recepti, dobri moderni kuvar
Stari, dobri, moderni, narodni kuvar. Najbolji recepti za iskusne kuvare i početnike. Iskustva, saveti, novi trendovi.
Kucni ljubimci
Kućni ljubimci: psi, mačke, ptice, golubovi, zečevi ... itd. Pravilna ishrana kućnih ljubimaca, pet šopovi, dresura, lečenje-veterinari.
Dom i bašta
Uređenje doma, stana, kuće, terase, balkona, vrta, bašte. Uradi sam jeftino i uz pomoć praktičnih saveta.
Gradnja i alati
Gradnja, građevina, arhitektura, građevinski radovi, majstorske usluge. Sve u vezi gradnje kuće, stana, montažnih objekata ... itd.
Tehnika
Tehnika, bela tehnika, izbor tehničke robe, servis, održavanje, novosti.
Posao
Posao. Kako pronaći dobar posao ili zadržati dobro plaćeni posao ? Zaposlenje u Srbiji, EU ... itd. Nalaženje posla.
Deciji svet
Dečiji svet. Korisni saveti za roditelje i kako pravilno odgajiti decu. Sve faze razvoja deteta. Korisne igračke, zabavne igre, razvoj dece.
Turizam
Novosti iz oblasti turizma. Letovanje, zimovanje, izlet, odmor, aranžmani, apartmani, jeftine karte, smeštaj, pansioni, turističke agencije.
Internet, Web
Internet web, marketing, SEO. IT novosti. Kako kupujem prodajem oglasi rade ?
Poljoprivreda i proizvodnja hrane
Poljoprivreda i proizvodnja hrane - Podelite iskustvo iz kategorije poljoprivreda i proizvodnja hrane na našem sajtu. Znanje imanje, agrsaveti, tehnike proizvodnje hrane.
Edukacija
Edukacija - Podelite iskustvo iz kategorije edukacija na našem sajtu. Kursevi, podučavanje, seminari, webinari, online učenje.
Grejanje i hladjenje
Grejanje i hlađenje - Podelite iskustvo iz kategorije grejanje i hlađenje na našem sajtu. Sve o klimi, inverteru, kotolovima.
Racunari, laptopovi, mobilni telefoni
Servis računara, laptopova, tableta, mobilnih telefona i audio-video-tv aparata. Korisni saveti za korisnike računara, laptopova, telefona ... itd.
Razna iskustva
Svaštara online, razna iskustva online, diskusije, zanimljivosti, saveti, predlozi, blog sa iskustvima
Pelagićev Narodni učitelj
Vasa Pelagić - Originalni tekstovi iz knjige Pelagićev "Narodni učitelj". Pazite se prevare na internetu gde god vidite "narodna medicina" online prodavnica. Ne sme se prodavati lek preko interneta !
Lepota i nega
Lepota i nega - Podelite iskustvo iz kategorije lepota i nega na našem sajtu.
Odeća i obuća
Odeća i obuća - Podelite iskustvo iz kategorije odeća i obuća na našem sajtu. Gde kupiti najbolju garderobu, patike, cipele, venčanice.
Sport
Sport - Podelite iskustvo iz kategorije sport na našem sajtu. Sportske vesti, iskustva sa sportskom opremom.
Poslednje komentarisano
Isproban lek za kašalj u kombinaciji crna rotkva+med = pomaž...
Kašalj (Tussis)
Inhaliranje čajem od bosiljka kao i sam čaj od bosiljka vrlo...
Sinusi, upala sinusa, lečenje ...
Cena sa taksama, sve ukupno košta mnogo manje nego za letova...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis je jako lep za letovanje. Izvorna, prirodna Afrika, be...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis letovanje 2024 ... predlog i preporuka ali zaista ! Mo...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Da li ce biti popusta i jeftinije cene na sajmu turizma u Be...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Sa ćerkom sam letovala u Tunis - Sus, i All inclusive je bil...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis je jedan predivan grad, a plaže su zaista kao na slika...
Tunis letovanje 2024 • First m...