Uputstvo za skidanje fleka u kući

Kako se univerzalno skidaju fleke sa odeće i tekstila ?

Dom i bašta
29. Oct 2018
13002 pregleda
Uputstvo za skidanje fleka u kući

Masne i teško odstranjive Fleke na odevnom predmetu i uopšte u kući na tepihu, krevetu, nameštaju, narušavaju njegov estetski izgled, a sa druge strane mogu i oštetiti iste ako se ne odstrane što pre. Ipak, ne treba paranoja da utiče na vas niti da se prepustite lažnim receptima tipa "brzo skidanje fleka", jer nije baš sve uvek tako jednostavno.

Čišćenje odeće i posteljine je zahtevan posao i mora se obavljati veoma pažljivo. Skidanje fleka se radi postupno u zavisnosti od tipa materijala na kome se fleka nalazi. Prema vrsti fleka određuje se i tip čišćenja pa će odeća ići ili na hemijsko čišćenje ili ćete pokušati sami da je očistite adekvatnim priručnim sredstvima. Na osnovu priručnika "Čišćenje fleke sa odeće", predstavljamo vam mali ali koristan priručnik.

UPUTSTVO ZA ČIŠĆENJE FLEKA SA ODEĆE

Trenutno se na tržištu nalaze više i manje efikasna sredstva za čišćenje fleka. Deterdženti u obliku tečnosti, paste ili gelova, kao što su benzin za čišćenje, etil-alkohol, ultra-gel za čišćenje, veniš, sprej za skidanje fleka i drugi preparati. Bilo koji brend da je u pitanju, efikasnost ipak zavisi od vrste fleka ali i od naše snalažljivosti u datom trenutku.

Obavezno je da se najpre dobro upoznate sa uputstvom koje se nalazi na svakom preparatu, bez obzira što je ovom prilikom uzeto iskustvo u praktičnoj primeni tih sredstava za čišćenje.

Ako imate pri ruci manje parče bele tkanine sa mrljama isprobajte dejstvo sredstava. Ili pak isprobajte dejstvo na manjim mrljama na materijalu pa tek onda tretirajte veće mrlje na odevnom predmetu. Pazite da ne oštetite odeću venišom jer se nepravilnom upotrebom trajno oštećuje tkanina.

Određenu mrlju po mogućstvu pokušajte tretirati prvo blažim sredstvom pa tek onda jačim jer inače jako sredstvo za čišćenje može u izvesnoj meri uticati da se mrlja još jače veže (hemijski) za tkaninu, i tako postane veoma teško odstranjiva pa čak i neodstranjiva.

Od priručnih sredstava za skidanje fleke treba imati čistu krpu, četku, vatu i upijajući papir (ili salvetu).

Mrlje se mogu javiti na tkanini i trikotaži pa je posebno dato uputstvo za odstranjivanje mrlja sa tkanine a posebno za pletenine.

Takođe je na kraju dat opis čišćenja fleka i skidanje fleke sa kožnih predmeta i odeće od raznih vrsta kože.

SKIDANJE FLEKA OD ALKOHOLA

Fleke od alkohola se čiste rastvorom deterdženta, sirćeta i vode, u odnosu (30 ml, 5 ml, 120 ml) tj., 6 : 1 : 24  čime se tretira mrlja a potom i dobro ispere mlakom vodom.

SKIDANJE FLEKA OD ACETONA

Aceton je vrlo koristan ali ponekad može da napravi i problem, jer, ako slučajno dospe na tekstil ili kožu izazvati trajne deformacije-oštećenja istih. Pogotovo je aceton štetan za vunene predmete. Aceton može odbojiti ili promeniti boju. Međutim, brza reakcija može ublažiti ili neutralisati dejstvo acetona na tkanine tako što ćete odmah tkaninu isprati ili natopiti obilno čistom vodom

SKIDANJE FLEKA OD BOJA (FARBE)  ZA KOSU

Sa tkanine se fleka teško skida jer se inače teško rastvara. Pokušajte sa limunskom kiselinom. Navlažite mesto i posujte limontusom, ili nakapite svež  limunov sok na mrlju. Posle par minuta isperite mlakom vodom. Možete takođe pokušati da mrlju natopite vinskom kiselinom (sirćetom 12 %), sačekate 2-3 minuta i isperete vodom.

Ako se radi o belim materijalima, iste tretiramo vodonik-peroksidom (hidrogen za kosu). Obično je on jačine 6% ili 9%, a potom isperite.

Ako koristimo vodonik-peroksid za čišćenje mrlja sa obojenih materijala, smemo koristiti samo 1% rastvora, dakle (1 gram vodonik-peroksida na 100 grama vode), i to radimo veoma pažljivo, natapanjem mesta oko mrlje pa tek onda samu mrlju. Potom isperemo vodom.

SKIDANJE FLEKA OD BLATA

Fleke od blata se lako skidaju. Ostavite da se ostatak blata osuši. Potom iščetkamo jačom četkom tkaninu a ostatke tragova isperemo upotrebom deterdženta za pranje i vode.

SKIDANJE FLEKA OD BOJE ZA PEČATE

Mrlje od boje za pečate su rastvorljive u benzinu i alkoholu. Ako pri ruci imamo možemo pokušati i sa bezolovnim benzinom za automobile.

Posle rastvaranja mrlje, fenom osušimo materijal. Takođe možemo pokušati i sa rastvorom glicerinskog sapuna i alkohola da tretiramo mrlju, pa isperemo. Naravno, bolji efekat se postiže upotrebom čistog glicerina i alkohola ali je isti često teško nabaviti pa može poslužiti i glicerinski sapun.

Ako se mrlja ne odstrani, odstranićemo je sa 3% vodonik-peroksida (3 gr vodonik-peroksida u 100 gr. vode), a kod obojenih i šarenih tkanina i pletenina je dozvoljeno samo 1% ovog sredstva.

SKIDANJE FLEKA OD  BELANCA ILI ŽUMANCA

Dok je sveža, mrlju operite mlakom vodom uz dodatak deterdženta (Merix ...itd) ili tečnosti za pranje sudova (Feri ...itd). Takođe, možete mrlju namazati čistim glicerinskim sapunom pa potom istrljamo kuhinjskom solju i na kraju isperemo polako alkoholom. Potom isprati tretirano mesto alkoholnim sirćetom.

SKIDANJE FLEKA OD BELOG VINA

Mrlju postavimo pod mlazom mlake vode i uz dodatak deterdženta ili sapuna istrljamo i isperemo mrlju. Ako je ne odstranite, čistićete je 70% alkoholom i potom isprete vodom.

SKIDANJE FLEKA OD CRNOG VINA

Kako skinuti fleke od crnog vina ? Dok je sveža, mrlju nakvasite i istrljajte deterdžentom ili sapunom, pa toplom vodom isperite. Fleka od crnog vina se može očistiti i tako što isflekano mesto potopimo u sveže mleko, fleka će iščeznuti.

Možemo takođe i utopiti čistu krpu u sirće i njome trljati mrlju dok je ne očistimo.

Stara mrlja se mora namazati vlažnim sapunom (npr. glicerinskim) pa nakon što odstoji pola sata, isprati vodom. Posle toga mrlju natopite rastvorom sirća i limontusa ili soka od limuna i potom dobro isperite.

Takođe se i 3% -nim rastvorom vodonik-peroksida (hidrogena za kosu) a za bele materijale 1% - nim rastvorom, mogu skinuti mrlje od crnog vina. Ipak, materijale od acetata i PVC-a smemo čistiti samo alkoholom.

SKIDANJE FLEKA OD CRVENOG VINA

Dok je sveža, mrlju posolite kuhinjskom solju, istrljajte dobro i isperite vodom. Takođe možete utrljati mrlju sapunom ili deterdžentom i isperite mlakom vodom. Sve isto važi kao i za mrlju od crnog vina. Takođe, možete očistiti mrlju rastvorom limunske kiseline, pa dobro isprati na kraju.

SKIDANJE FLEKA OD ČAJA

Fleke od čaja se skidaju klasičnim deterdžentom (Merix, Persil, Ariel, Duel ... isl). Dok je fleka sveža, možete je oprati i ispod mlaza mlake vode uz dodatak sredstva za pranje sudova ili tečnog sapuna.

ŽUTE MRLJE NA PREVOJIMA RUBLJA

Ove mrlje javljaju se kod odeće koja stoji duže vreme nenošena i sklopljena.

Odeću oprati deterdžentom na najuobičajeni način. Potom blagim rastvorom varikine ili hidrogena za kosuprobatti da ih odstranite. Možete primeniti i sredstvo za otklanjanje rđe ali u jačoj koncentraciji. Takođe, možete požutelo mesto potopiti u kiselo mleko gde treba da odstoji par sati, posle čega dobro isperete odeću. Obično su ove mrlje jasno vidljive na svetlijim tkaninama, ali se uočavaju i nazelenim i drugim bojama. Stoga moramo biti obazrivi prilikom upotrebe varikine i hidrogena za kosu.

SKIDANJE ŽVAKAĆE GUME SA PANTALONA

Teško su odstranjive. Istrugajte pažljivo sasušenu žvakaću a potom mesto obradite sredstvom za rastvaranje (tetrahlor-ugljenik). Takođe možete vrelom peglom preko pamučne krpe pritisnuti mesto gde se nalazila žvakaća, posle čega će se sama zalepiti za krpu, i lako ćete je ukloniti.

SKIDANJE FLEKA OD ZELENE TRAVE

Mrlju tretiramo etil-alkoholom ili, ako nemamo, čistom komovom rakijom. Zelene mrlje se uspešno mogu očistiti i benzinom za čišćenje. Bele materijale slobodno obradite 3% - nim rastvorom hidrogena za kosu. Jedino to nesmemo činiti nad acetatnim i pvc materijalima.

SKIDANJE FLEKA OD ZNOJA

Mrlje peremo mlakom vodom uz dodatak sredstva za pranje (tečnost, sapun, deterdžent). Takođe i 1% -ni rastvor hidrogena za kosu a potom ispiranje vodom može odstraniti ovu vrstu mrlja. Sa hidrogenom nesmemo raditi na obojenim i šarenim materijalima. Ako se radi o dezeniranim tkaninama, slobodno ih možete više puta navlaživati sirćetom i isprati. Time ćete ukloniti mrlje od znoja.

SKIDANJE FLEKA OD MASNIH JELA

Mrlju odmah posipamo kuhinjskom solju, ostavimo da odstoji i onda dalje trljamo solju i isperemo. Sveže mrlje od jela možemo dobro istrljati parčetom hleba a potom istrljamo sapunicom i isperemo. Stare mrlje obrađujemo rastvorom sirća i soli a potom isperemo.

SKIDANJE FLEKA OD KAKAO PRAHA

Mrlju tretirati sredstvom za pranje i isprati toplom vodom. Takođe možete mrlju utrljati glicerinskim sapunom i isprati alkoholom  ili slanom vodom.

SKIDANJE FLEKA OD KAFE

Kako se skidaju fleke od kafe ? Dok je sveža, fleke od kafe odmah isprati ispod mlaza vode uz dodatak sredstva za pranje. Možete mrlju nakvasiti i utrljati i glicerinskim sapunom i isprati slanom vodom (rastvor soli i vode). Efikasnije ćete je očistiti ako ispiranje vršite alkoholom i vrelom vodom.

Stare mrlje natopite sapunicom glicerinskog sapuna, ostavite da prenoći, a potom dobro isperite slanom vodom. Na kraju možete upotrebiti etil-alkohol ili komovicu, ili hidrogen za kosu ali veoma pažljivo. Stare mrlje se teško skidajus materijala.

SKIDANJE FLEKA OD KARMINA ZA USNE (RUŽ)

Mrlju čistimo benzinom za čišćenje i tamponom vate a zatim brzo osušimo fenom. Nakon toga, mrlju nakvasimo toplom vodom i utrljamo sredstvo za pranje (tečnost, deterdžent, sapun). Potom nakapamo 3% - ni rastvr hidrogena za kosu, dobro isperemo a ostatak boje uklonimo alkoholom.

karmin sa maramice ćemo skinuti tako što mrlju tretiramo glicerinskim sapunom a potom isperemo u toploj vodi ili alkoholom. Stare mrlje najpre omekšajte odgovarajućim sredstvom (za vunu - buter ili margarin), za pamuk i lan (sredstva za beljenje), za sintetiku PA, PES, PAN (benzin i mlakom vodom) i na kraju čistite tamponiranjem pomoću benzina za čišćenje.

SKIDANJE FLEKA OD KRVI

Svi misle da se fleke od krvi teško skidaju, međutim to nije tačno. Svežu mrlju od krvi dobro isperite hladnom vodom. Možete upotrebiti i mlaku vodu uz dodatak sredstva za pranje. Stare mrlje tretirajte 3% -nim rastvorom hidrogena za kosu, pri čemu treba biti obazriv kod obojenih i šarenih materijala gde ćete najpre probati sa 1% - nim rastvorom ovog sredstva.

SKIDANJE FLEKA OD LAKA ZA NOKTE

Fleku od laka za nokte čistimo acetonom, benzinom ili ultra-gelom za čišćenje. Jedino sa acetatnih ili PVC materijala skidamo isključivo benzinom. Takođe možemo i sa nitro razređivačem uspešno odstraniti ovu vrstu fleke.

SKIDANJE FLEKA OD LAKA ZA PARKET

Često se prilikom lakiranja predmeta u domaćinstvu zaprljamo ovim bojama. Njih rastvara aceton, benzin i terpentin. Skidamo ih isto kao lak za nokte. Dobar efekat skidanja laka se postiže i nitro razređivačem.

SKIDANJE FLEKA OD LIKERA

Fleku od likera nasapunjajte i isperite mlakom vodom. U slučaju da je neodstranite, čistite je razblaženim alkoholom.

SKIDANJE FLEKA OD MASTI I ULJA

Fleke od ulja ili masti drastično narušavaju estetski izgled odeće. Da bi smo uspešno odstranili mrlju od masti ili ulja moramo to učiniti što pre, odmah nakon zaprljanja odeće odgovarajućim sredstvima, kako se ista ne bi hemijski vezala za materijal.

Sveže masne fleke treba posuti talkom - puderom i ostaviti da odstoje par sati. Potom talk sa naličja otresite a ostatak iščetkajte čistom četkom. Može nam umesto talk-pudera poslužiti i čisto brašno. Isto ćemo učiniti s brašnom ko isa talkom.

Takođe, možemo mrlju posuti sapunskim praškom, prekrijemo mesto upijajućom hartijom i ostavimo da odstoji 24h. Potom čistom četkom iščetkamo. Treba znati da je lakše masne i uljne mrlje skinuti sa pamučnih nego sa sintetičkih materijala. Stoga pomenuti postupak po potrebi ponoviti više puta ako nije bilo dovoljnog efekta čišćenja.

Sa pamučnog materijala, skinućemo masne i uljne mrlje sapunom i toplom vodom. Međutim kod PA, PES tj, kod sintetike, prinuđeni smo da koristimo talk i razređivač. Masne mrlje se lakše odrstranjuju ako ih rastvorimo u alkoholu, acetonu, terpentinu itd.

Međutim, najefikasniji su benzin za čišćenje i tetrahlor-ugljenik. Ako mrlju rastvaramo benzinom za čišćenje, moramo paziti da nam se mrlja ne razlije na većoj površini i ostavi tamniju nijansu na materijalu. Zato ćemo u čašicu benzina rastvoriti kašičicu kuhinjske soli, pa time namazati krug oko mrlje, a potom dobro iščetkamo.

Dakle, sužavamo krug oko mrlje i čistimo je tako. Najzgodnije je čišćenje obaviti  tamponima odvate namočenim u pomenute rastvarače. Potom fenom brzo osušimo tretirano mesto. Masne mrlje od ribljeg ulja ili zejtina  se relativno lako skidaju. Mrlju dobro isperite sapunicom i vodom i dobro osušite.

SKIDANJE FLEKA OD MAŠINSKOG ULJA

Mrlju rastvoriti u benzinu za čišćenje sa tetrahlor-ugljenikom. Morate brzo osušiti tretirano mesto. Potom naknadno istrljajte benzinom. Možete takođe koristiti ultra-gel ili sprej za čišćenje.

SKIDANJE FLEKA OD MLEKA

Svežu mrlju odmah isperite toplom vodom. Staru mrlju morate najpre odgovarajućim rastvaračem odmastiti, potom isprati toplom vodom uz dodatak sredstva za pranje. Možete koristiti i benzin za čišćenje. Mrlje od pasterizovanog mleka, pavlake itd, čiste se na isti način. Takođe možete koristiti i gel za čišćenje.

SKIDANJE FLEKA OD PARFEMA

Svežu mrlju od parfema isperite toplom vodom ili alkoholom. Pri tome je mrlju lakše skinuti sa sintetičkog nego sa prirodnog materijala. Ako se radi o pamuku, mrlju pospite sapunskim praškom i potom natopite alkoholom i ostavite da se osuši. Zatim dobro čistom četkom iščetkajte. Možete takođe glicerinskim sapunom utrljati mesto i dobro isprati toplom vodom. Zbog svoje prirode, mrlje od parfema se ipak teško odstranjuju s materijala pa je obavezno hemijsko čišćenje ako ne pomognu pomenuta sredstva.

SKIDANJE FLEKA OD PASTE ZA OBUĆU (IMALIN)

Kako izbrisati fleke od imalina ? Prvo nožićem dobro ostružite koru. Ostatak pažljivo očistite benzinom. Svežu mrlju tretirajte mlakom vodom i sapunom, a potom ponovite trljanje i ispiranje alkoholom. Takođe i gel za čišćenje može skinuti mrlje ovog porekla.

SKIDANJE FLEKA OD PIVA

Fleka od piva se skida lako. Dok je još sveža, mrlju od piva tretirajte i isperite rastvorom kuhinjske soli i vode (2 kašičice soli u 1 rakijsku čašicu vode). Takođe se mrlje od piva mogu dstraniti i toplom vodom i deterdžentom ili sapunom. Sa belih tkanina pivo možemo ih skinuti rastvorom hidrogena za kosu (3%), a potom dobro isprati vodom.

Ipak, efikasnije je čišćenje ako mrlju natopimo vatom zamočenom u alkohol i to s lica i s naličja tkanine. Nakon toga mrlju pospemo čistim brašnom i ičšetkamo pa isperemo. Sintetičke materijale obavezno isprati toplom vodom i deterdžentom.

SKIDANJE FLEKA OD PEGLE (POŽUTELA MESTA - NAGORETINE)

Parče čistog platna zamočimo u rastvor vode i boraksa (u šolju vode razmutimo 1 kašičicu boraksa), i požutela mesta trljati više puta. Potom isprti čistom vodom, osušiti i peglati. Ako nemamo boraks pri ruci, možemo požutelo mesto nakvasiti vodom posuti kuhinjskom solju i izložiti vani sunčevim zracima. Kada se osuši, iščetkamo. U slučaju da ima nagorelih mesta (žute do braon nijanse) treba ih tretirati vodonik-peroksidom (hidrogenom za kosu). Bele materijale slobodno tretirajte 3 - 6 % -nim rastvorom ovog sredtsva, dok obojene tkanine sa 1% -nim rastvorom.

SKIDANJE FLEKA OD RAZREĐIVAČA (ULJANI I NITRO)

Mrlje i fleke od razređivača ili lak - farbe se čiste medicinskim benzinom a zatim ispiraju glicerinskim sapunom. Ako je fleka stara i osušena, tretirajte najpre fleku razređivačem, da se otpusti, a zatim osušite fenom pa tretirajte benzinom i sapunom.

SKIDANJE FLEKA OD CIGARETA I NIKOTINA

Istrljajte glicerinskim sapunom i isperite mlakom vodom a potom nakvasite alkoholom i dobro isperite mlakom vodom.Bolji efekat se postiže pranjem mešavinom glicerina i amonijaka umesto samo glicerinskog sapuna.Ako se radi o belim materijalima, ispiranje obaviti sa 3%-nim rastvorom vodonik peroksida, a obojene materijale sa 1%-nim rastvorom, pažljivo da ne izbledi.

SKIDANJE FLEKA OD RIBE

Dogodi se da se isflekamo dok spremamo ili jedemo ribu. Svejedno, riblje ulje se lako odsrtanjuje sa odeće toplom vodom i deterdžentom ali se riba vrlo često sprema na suncokretovom ulju pa je skidanje fleka malo teže. U svakom slučaju, fleke od ribe tretirajte vrućom vodom u kojoj ste rastvorili malo soda sapuna (gadan sapun).

SKIDANJE FLEKA OD RĐE

Mrlje odnosno fleke čistimo upotrebom sredstva za odstranjivanje rđe. Takođe je uklanja i razblaženi rastvor amonijum hidroskida (< 10%-ni rastvor).Svežu mrlju nakvasiti i posuti limunskom kiselinom u prahu (limontus). Ostaviti da se natopi a zatim dobro isprati.Vrući limunov sok efikasno odstranja mrlje od rđe, a ako su ostale, posipati ih solju i isprati čistom vodom.Stare mrlje se teško skidaju.Bele materijale peremo sa 5-10%-nim rastvorom hlorovodonične kiseline (HCL), poznatije kao „sona kiselina“, a potom dobro isperemo čistom vodom.Treba biti pažljiv kod obojenih materijala. Ne smete vršiti obradu HCL-om jer rastvara celulozu.

SKIDANJE FLEKA OD SMOLA

Ove fleke se lako rastvaraju u tetrahlor-ugljeniku ili terpentinu. Nakon rastvaranja vršimo ispiranje u benzinu. Takođe se rastvaranje smole može obaviti i u acetonu, benzolu i sirćetnom etru. Međutim, materijale od acetata i PVC-a obrađujemo jedino u benzinu.

SKIDANJE FLEKA OD SOSOVA (UMACI)

Fleke operite mlakom vodom a zatim obradite terpentinom i isperite. Efikasno ih otklanja i ultra-gel za čišćenje. Namažite fleke, ostavite da odstoji gel 2 h, a potom isperite mlakom vodom.

SKIDANJE FLEKA OD TORTE, KOLAČA, SLATKIŠA

Nema razloga za paniku. Torte i kolači imaju masnoću u sebi ali je važno da fleku najpre skinemo mehanički-ručno sa odeće. Sve detaljno se ostruže i zatim nakvasi mlakom vodom pa istrlja sapunom ili deterdžentom za pranje posuđa. Nakon par minuta ispod mlaza hladne vode isperemo isflekano mesto.

Stare fleke je teško u potpunosti ukloniti jer iste nijansirajui na obojenim materijalima. Mrlje od crvenog mastila se veoma teško odstranjuju te ovaj posao treba poveriti hemijskoj čistionici.

SKIDANJE FLEKA OD TUTKALA (lepak za drvo)

Fleke isprati toplom vodom uz dodatak alkohola i sredstva za pranje. Postoje i sredstva za rastvaranje tutkala ali uspešno ga rastvara i glicerin te se i on može upotrebiti.

SKIDANJE FLEKA OD ULJANIH I SLIKARSKIH BOJA      

Fleke rastvaramo benzinom, acetonom, terpentinom ili tetrahlor-ugljenikom, ili ih namažemo ultra-gelom i postupak ponovimo više puta. Na kraju obavezno ispiranje benzinom za čišćenje.

USIJANA MESTA

Na odeći ili materijalu biće manje vidljiva ako ih nakvasimo ili operemo mlakih rastvorom sirćeta i vode, a kad se prosuše, ispeglamo ih preko vlažne krpe.

FLEKA NEPOZNATOG POREKLA

Ponekad nije lako proceniti od čega je nastala neka fleka na odeći. U tom slučaju treba primeniti zlatno pravilo za čišćenje odeće od bilo kog materijala. Najpre fleku pokušamo da skinemo destilovanom vodom u koju smo dodali malo sode bikarbone ili vrlo malo sirćeta (par kapi). Ako to ne pomogne, možete u vodu dodati malo alkohola ili blagog deterdženta pa sve dobro isprati vodom na kraju.

SKIDANJE FLEKA OD HEMIJSKE OLOVKE

Svežu fleku odmah lako odstranimo čistim alkoholom, a ispod materijala stavi

Komentari, iskustva i preporuke

Trenutno nema komentara na ovom blogu

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Prijavite se
Kupujem prodajem oglasi, kupovina i prodaja preko interneta.
Prodaja i kupovina, oglasi
Kategorije
Nekretnine
Nekretnine prodaja, kupovina, saveti, izgradnja kuće, adaptacija stana
Automobili, vozila
Automobili, vozila, motori, čamci, održavanje, saveti za kupovinu auta. Oprema i novosti.
Zdravlje
Zdravlje. Korisni saveti kako produžiti život. Ostanite zdravi, lepi i nasmejani. Recepti za dug život.
Recepti, dobri moderni kuvar
Stari, dobri, moderni, narodni kuvar. Najbolji recepti za iskusne kuvare i početnike. Iskustva, saveti, novi trendovi.
Kucni ljubimci
Kućni ljubimci: psi, mačke, ptice, golubovi, zečevi ... itd. Pravilna ishrana kućnih ljubimaca, pet šopovi, dresura, lečenje-veterinari.
Dom i bašta
Uređenje doma, stana, kuće, terase, balkona, vrta, bašte. Uradi sam jeftino i uz pomoć praktičnih saveta.
Gradnja i alati
Gradnja, građevina, arhitektura, građevinski radovi, majstorske usluge. Sve u vezi gradnje kuće, stana, montažnih objekata ... itd.
Tehnika
Tehnika, bela tehnika, izbor tehničke robe, servis, održavanje, novosti.
Posao
Posao. Kako pronaći dobar posao ili zadržati dobro plaćeni posao ? Zaposlenje u Srbiji, EU ... itd. Nalaženje posla.
Deciji svet
Dečiji svet. Korisni saveti za roditelje i kako pravilno odgajiti decu. Sve faze razvoja deteta. Korisne igračke, zabavne igre, razvoj dece.
Turizam
Novosti iz oblasti turizma. Letovanje, zimovanje, izlet, odmor, aranžmani, apartmani, jeftine karte, smeštaj, pansioni, turističke agencije.
Internet, Web
Internet web, marketing, SEO. IT novosti. Kako kupujem prodajem oglasi rade ?
Poljoprivreda i proizvodnja hrane
Poljoprivreda i proizvodnja hrane - Podelite iskustvo iz kategorije poljoprivreda i proizvodnja hrane na našem sajtu. Znanje imanje, agrsaveti, tehnike proizvodnje hrane.
Edukacija
Edukacija - Podelite iskustvo iz kategorije edukacija na našem sajtu. Kursevi, podučavanje, seminari, webinari, online učenje.
Grejanje i hladjenje
Grejanje i hlađenje - Podelite iskustvo iz kategorije grejanje i hlađenje na našem sajtu. Sve o klimi, inverteru, kotolovima.
Racunari, laptopovi, mobilni telefoni
Servis računara, laptopova, tableta, mobilnih telefona i audio-video-tv aparata. Korisni saveti za korisnike računara, laptopova, telefona ... itd.
Razna iskustva
Svaštara online, razna iskustva online, diskusije, zanimljivosti, saveti, predlozi, blog sa iskustvima
Pelagićev Narodni učitelj
Vasa Pelagić - Originalni tekstovi iz knjige Pelagićev "Narodni učitelj". Pazite se prevare na internetu gde god vidite "narodna medicina" online prodavnica. Ne sme se prodavati lek preko interneta !
Lepota i nega
Lepota i nega - Podelite iskustvo iz kategorije lepota i nega na našem sajtu.
Odeća i obuća
Odeća i obuća - Podelite iskustvo iz kategorije odeća i obuća na našem sajtu. Gde kupiti najbolju garderobu, patike, cipele, venčanice.
Sport
Sport - Podelite iskustvo iz kategorije sport na našem sajtu. Sportske vesti, iskustva sa sportskom opremom.
Poslednje komentarisano
Isproban lek za kašalj u kombinaciji crna rotkva+med = pomaž...
Kašalj (Tussis)
Inhaliranje čajem od bosiljka kao i sam čaj od bosiljka vrlo...
Sinusi, upala sinusa, lečenje ...
Cena sa taksama, sve ukupno košta mnogo manje nego za letova...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis je jako lep za letovanje. Izvorna, prirodna Afrika, be...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis letovanje 2024 ... predlog i preporuka ali zaista ! Mo...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Da li ce biti popusta i jeftinije cene na sajmu turizma u Be...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Sa ćerkom sam letovala u Tunis - Sus, i All inclusive je bil...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis je jedan predivan grad, a plaže su zaista kao na slika...
Tunis letovanje 2024 • First m...