Sinusi, upala sinusa, lečenje sinusa, zapušen nos

Zapušeni i otečeni sinusi smetaju i mogu biti opasni po zdravlje ako se ne leče na pravi način

Zdravlje
18. Nov 2018
8927 pregleda
Sinusi, upala sinusa, lečenje sinusa, zapušen nos

SInusi su osetljivi na razne uticaje: virusi, bakterije, gljivice, polen, duvanski dim, aerozagađenja, izduvni gasovi automobila ... itd. Sa prvim zahlađenjima i promenama vremena, obavezno dolazi do pojave gripa, prehlada i infekcija gornjih disajnih puteva. Neminovno se svako suočava sa ovim problemima pred svaku zimu. S prvim problemima kada se javi prehlada ili grip javlja se i curenje iz nosa, otežano disanje, zapušen nos pa većina pribegava raznim kapima i sprejevima kako bi se olakšalo disanje. Inhalacija je takođe dobra opcija.

Međutim, da bi se predupredila prehlada sinusa i komplikacije koje nastaju kada se sinusi upale, poželjno je da se u zimskom periodu predeo oko nosa i čelo utopljavaju i zaštite nekim šalom ili kapuljačom. Udisanje veoma hladnog vazduha direktno kroz nos ili usta može biti veoma opasno po respiratorne organe ali i krvne sudove i srce. Pre nego što se upustimo u objašenjenje kako da se zaštite sinusi i kako se leče kada već dođe do zapaljenja (sinuzitis), osvrnućemo se ukratko na značaj i ulogu sinusa u ljudskom organizmu.

Sinusi (paranazalni sinusi) su prostori u kostima lica i lobanje i u normalnim okolnostima su ispunjeni vazduhom. Čovek ima pet parnih sinusa koji preko svojih otvora, promera od dva do pet milimetara, "komuniciraju" sa nosnim šupljinama i posredno sa spoljašnjom sredinom. Prvi par smešten je u telu gornje vilice, sledeća dva para, prednji i zadnji sitasti sinusi, postavljeni su između oka i nosa. U sredini glave, u klinastoj kosti, smešteni su klinasti sinusi, dok su čeoni smešteni u čeonoj kosti. Da bi sinusi bili zdravi, najvažniji su stalna ventilacija i drenaža. U čeonoj kosti nalaze se dva sinusa, dok su najveći sinusi smešteni u gornjoviličnim kostima. Nešto manji sinusi se nalaze iznad i na bočnim stranama nosne duplje. Dakle, sinusi se najlakše lociraju kao 4 komore ispunjene zrakom, a nalaze se u kostima lica: jagodicama (maksilarni), čelu (frontalni), između očiju (etmoidni) i iza nosne šupljine (sfenoidni). Svi sinusi su povezani sa nosnom šupljinom.

Uloga sinusa nije definitivno istražena. Međutim, poznato je da sinusi vlaže vazduh,  stvaraju potrebnu  sluz na nos i grlo, smanjuju težinu glave, a poznato je i da učestvuju u stvaranju glasa. Kada neko priča kroz nos jasno nam je da ima probleme sa sinusima.

Upala (zapaljenje) sinusa se javlja usled gripa, kijavice ili neke druge zarazne bolesti. Tada imamo osećaj bola na licu, u predelu čela i očiju. Zapaljeni sinusi su tada aktivni i formiraju sluz, sekret (sline), koje konstantno cure iz nosa. Sinusi mogu postati veoma ozbiljna bolest ako se ne leče pravilno i odmah. Takođe mogu biti uzročnik pojave i drugih bolesti. Konstatno silaženje sekreta iz nosa niz ždrelo može štetiti i plućima.

Zapušen nos zbog upaljenih  sinusa

Zapušen nos je česta pojava kada je došlo do bilo kog oblika poremećaja protoka vazduha kroz nosnu šupljinu a samim tim i kroz kanale sinusa. Sluznica nosa i dlačice koje se nalaze unutar nosne šupljine prečišćavaju vazduh pod normalnim okolnostima vazduh normalno ventilira kanale.

Uvek kada pomislimo da je u pitanju samo obična prehlada pa nam zbog toga curi nos ili je zapušen, moguća su tri scenarija:

 

  • Rinitis - blaga do umerena upala sluznice nosa
  • Rinosinuzitis - Upala sluznice nosa i sinusa
  • Sinuzitis - isključivo upala sinusa

 

Ukoliko je sekret koji curi iz nosa bezbojan, providan onda je reč o rinitisu. Ako je boja sekreta žućkasta, zelenkasta ili boja gnoja onda je u pitanju bakterijska infekcija i radi se ili o rinosinuzitisu ili upali sinusa - sinuzitis.

Ove upale dovode do različitih simptoma pa se prema njima i klasifikuju u akutne i hronične. Akutna upala se najčešće može izlečiti i bez upotrebe antibiotika, uz pomoć kapi za nos i inhalacije. Hronična upala zahteva ozbiljan medicinski tretman i praćenje kako bi tok izlečenja i uspešnost bili na nivou. U svemu tome morate pronaći izuzetno dobrog pulmologa i ORL lekara koji će vam predočiti i predložiti najbolje opcije za lečenje sinusa.

Čest sekret iz nosa koji se sliva niz ždrelo i ide u pluća može izazvati razne komplikacije koje se kasnije teško otkrivaju a umeju da naprave zdravstveni problem. Zbog toga je neophodno i obavezno lečiti sinuse od starta, ne ignorišući bilo kakav pa ni najmanji simptom.

 

Sinusitis i učestale sinusne glavobolje jesu veoma čest zdravstveni problem kod osoba koje pate od hronične upale sinusa. Ako se ne leči na vreme, sinusi su blizu mozga, očiju i na veoma su nezgodnom mestu. Bakterije vrlo lako mogu napredovati i izazvati i zapaljenje mozga ili očnih jabučica. Medicina beleži i oštećenje vilične kosti od strane bakterija iz sinusa. To sve ukazuje na ozbiljan problem koji se mora hitno rešavati.
 

Lečenje sinusa

 
Lečenje sinusa zavisi od pomenutih faktora. Rekli smo da su uzročnici upale sinusa uglavnom virusi, bakterije i gljivice. Mada tu treba dodati i sve ostale faktore kao što su: zagađeni gradski vazduh, duvanski dim, raznei agensi iz vazduha, polen ... itd. Takođe i razne povrede nosne kosti mogu izazvati i devijaciju nosne šupljine što je pogubno po sinuse. Znači, ako se radi o rinitisu, lečenje se može obaviti i bez uptreba antibiotika. Dovoljno je samo često vlažiti sluznicu nosa fiziološkim rastvorom ili  se inhalirati kapima na bazi eukaliptusa, bosiljka, mente i slično.
Ako se radi o ozbiljnijem problemu kada sinusi konstantno i progresivno opterećuju vaše čelo, izazivaju glavobolju, luče gust sekret i sline koje su zelenkaste/žućkaste boje, onda se moraju uključiti i antibiotici u lečenje. Ako antibiotici ne daju rezultat u lečenju, možda će vam vaš ORL lekar/pulmolog predložiti neke druge načine lečenja što ne isključuje ni hirurški zahvat na sinusima (kroz nosnu šupljinu). Neke novije metode uključuju i takozvano istanjivanje kosti nosne šupljine kako bi se korigovale devijacije. Nipošto nemojte brinuti niti se plašiti jer je bolje sprečiti nego lečiti. Jednostavno, sa sinusima se ne treba igrat niti ih zapostavljati jer zaista mogu zakomplikovati vaše zdravlje.
 

Zapušen nos  je potrebno pravilno tretirati odgovarajućim rastvorom kako bi se isti otpušio

1. Kapi za nos - Razne kapi za nos su dobrodošle za brzo otpušivanje ali se iste ne smeju koristiti duže od nekoliko dana. glavnom su sve kapi za nos na bazi nekog vazikonstriktora što znači da brzo deluju na sluznicu nosa odnosno kapilare, sužavajući ih i na taj način smanjuju otok. Dugotrajna upotreba kapi može izazvati oštećenje sluznice nosa.

 

2. Sprej rastvor za nos - Raznorazni sprejevi za nos se takođe mogu naći u prodaji ali je tek nekoliko njih bezbedno za upotrebu.  Ako želite da ne rizikujete, uzimajte samo sprej na bazi čiste morske soli ili sami napravite sprej tako što ćete u bočicu sa raspršivačem naliti fiziološki rastvor - infuzija.

 

3. Morska voda u spreju - Physiomer Hypertonic, Marisol spej za nos, izotiničan ili jači hipertoničan ... po želji. Dobro deluju na sinuse.

 

4. Fiziološki rastvor (infuzija) - Umesto svih navedenih rastvora, kupite u apoteci čist fiziološki rastvor (infuzija) koji košta oko 100 rsd i time ispirajte nosnu šupljinu. Lakše će vam biti ako u fiziološki rastvor kapnete par kapi rastvora pantenola. Pantenol blagotvorno deluje na sluznicu, obnavlja je i tako sprečava lako širenje bakterija. Efekat tretiranja nosne šupljine fiziološkim rastvorom je i više nego doličan. Ja lično imam jednu malu bočicu u koju sipam 2 puna šprica infuzije i u nju ubacim 2 kapi rastvora pantenola. To mi je glavno sredstvo za održavanje nosne šupljine. Koristim 3-4 puta dnevno, po potrebi i sasvim sam zadovoljan.

 

4. Inhalacija - Inhaliranje je obavezno ako imate problem sa sinusima i/ili začepljenim nosom. Ništa vam neće tako brzo i uspešno olakšati muke sa začepljenim nosom, curenjem iz nosa i glavoboljom kao inhaliranje. Postoje razni recepti koji se mogu pronaći u knjigama travara  i na internetu ali vrlo mali broj tih recepata zaista ima efekat na hroničnu upalu sinusa. Inhalacija se preporučuje svakodnevno.

 

5. Tablete - Postoje i tablete - lekovi koji se koriste u terapiji kao što su rinasek, defrinol, mada se u poslednje vreme prepisiju i homeopatski lekovi tipa cinabbsin.

6. Obloge za sinuse - Sinusi vole tople obloge. To znači da je dovoljno da krpu ili peškir umočite u toplu vodu i stavite preko čela pred spavanje.

7. Mast za sinuse može biti korisna samo kao trenutno olakšanje tegoba, mada recimo nanošenje masti na čelo u predelu sinusa, iznad nosa i po malo u svakoj nozdrvi nosa može biti odlično rešenje problema. Ima više tih masti u apotekama ali sve uglavnom sadrže eukaliptus, mentu, bosiljak i dr.

Operacija sinusa

Kada ništa od gore navedenog ne pomaže a vaš život je poremećen zbog sinusa, onda treba preduzeti i druge korake. Najpre se i pre svega obratite svom lekaru koji će vas uputiti na lekara specijalistu za ORL. Tu može biti i brzog rešenja jer lekari imaju svoje načine da prepoznaju stanje pacijenta i ponude više načina rešenja problema. Pazite, čak i ako vam ORL specijalista predloži operaciju nosnih pregrada - septoplastiku, ipak ćete vi biti uplašeni jer već znate ponešto o tome. Ako se niste susretali sa pojmom "septoplastika", možete malo proguglati ali ukratko, specijalnom, metodom se koriguju nosne pregrade odnosno ispravlja devijacija nosnih kosti kroz koje bi sekret iz nosa morao nesmetano da izlazi postisnut iz sinusa. Ukoliko su kosti zadebljane ili iskrivljene, nastaje začepljenje nosne šupljine, sekret se zadržava u sinusnim džepovima  i nastaje infekcija. Ali, ipak je o svemu tome bolje pitati vašeg doktora koji će vam predočiti sve prednosti i eventualne mane ove metode.

Komentari, iskustva i preporuke

Seller's picture Milka
Milka on 8. Feb 2024
Inhaliranje čajem od bosiljka kao i sam čaj od bosiljka vrlo dobro otpušuju nos čak i kada su sinusi u fazi velike sekrecije. Može se u čaj dodati i timijan kao i malo mentola odnosno nane. Preporuka je da se radi topla inhalacija sa mešavinom lekovitih trava kao što su majčina dušica, vranilova trava, origano ... itd. Kada je hladnije vreme, kako se inhalirati zavisi od obaveza ali je preporuka da se nakon ihlalacije ne izlazi vani bez preke potrebe !

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Prijavite se
Kupujem prodajem oglasi, kupovina i prodaja preko interneta.
Prodaja i kupovina, oglasi
Kategorije
Nekretnine
Nekretnine prodaja, kupovina, saveti, izgradnja kuće, adaptacija stana
Automobili, vozila
Automobili, vozila, motori, čamci, održavanje, saveti za kupovinu auta. Oprema i novosti.
Zdravlje
Zdravlje. Korisni saveti kako produžiti život. Ostanite zdravi, lepi i nasmejani. Recepti za dug život.
Recepti, dobri moderni kuvar
Stari, dobri, moderni, narodni kuvar. Najbolji recepti za iskusne kuvare i početnike. Iskustva, saveti, novi trendovi.
Kucni ljubimci
Kućni ljubimci: psi, mačke, ptice, golubovi, zečevi ... itd. Pravilna ishrana kućnih ljubimaca, pet šopovi, dresura, lečenje-veterinari.
Dom i bašta
Uređenje doma, stana, kuće, terase, balkona, vrta, bašte. Uradi sam jeftino i uz pomoć praktičnih saveta.
Gradnja i alati
Gradnja, građevina, arhitektura, građevinski radovi, majstorske usluge. Sve u vezi gradnje kuće, stana, montažnih objekata ... itd.
Tehnika
Tehnika, bela tehnika, izbor tehničke robe, servis, održavanje, novosti.
Posao
Posao. Kako pronaći dobar posao ili zadržati dobro plaćeni posao ? Zaposlenje u Srbiji, EU ... itd. Nalaženje posla.
Deciji svet
Dečiji svet. Korisni saveti za roditelje i kako pravilno odgajiti decu. Sve faze razvoja deteta. Korisne igračke, zabavne igre, razvoj dece.
Turizam
Novosti iz oblasti turizma. Letovanje, zimovanje, izlet, odmor, aranžmani, apartmani, jeftine karte, smeštaj, pansioni, turističke agencije.
Internet, Web
Internet web, marketing, SEO. IT novosti. Kako kupujem prodajem oglasi rade ?
Poljoprivreda i proizvodnja hrane
Poljoprivreda i proizvodnja hrane - Podelite iskustvo iz kategorije poljoprivreda i proizvodnja hrane na našem sajtu. Znanje imanje, agrsaveti, tehnike proizvodnje hrane.
Edukacija
Edukacija - Podelite iskustvo iz kategorije edukacija na našem sajtu. Kursevi, podučavanje, seminari, webinari, online učenje.
Grejanje i hladjenje
Grejanje i hlađenje - Podelite iskustvo iz kategorije grejanje i hlađenje na našem sajtu. Sve o klimi, inverteru, kotolovima.
Racunari, laptopovi, mobilni telefoni
Servis računara, laptopova, tableta, mobilnih telefona i audio-video-tv aparata. Korisni saveti za korisnike računara, laptopova, telefona ... itd.
Razna iskustva
Svaštara online, razna iskustva online, diskusije, zanimljivosti, saveti, predlozi, blog sa iskustvima
Pelagićev Narodni učitelj
Vasa Pelagić - Originalni tekstovi iz knjige Pelagićev "Narodni učitelj". Pazite se prevare na internetu gde god vidite "narodna medicina" online prodavnica. Ne sme se prodavati lek preko interneta !
Lepota i nega
Lepota i nega - Podelite iskustvo iz kategorije lepota i nega na našem sajtu.
Odeća i obuća
Odeća i obuća - Podelite iskustvo iz kategorije odeća i obuća na našem sajtu. Gde kupiti najbolju garderobu, patike, cipele, venčanice.
Sport
Sport - Podelite iskustvo iz kategorije sport na našem sajtu. Sportske vesti, iskustva sa sportskom opremom.
Poslednje komentarisano
Isproban lek za kašalj u kombinaciji crna rotkva+med = pomaž...
Kašalj (Tussis)
Inhaliranje čajem od bosiljka kao i sam čaj od bosiljka vrlo...
Sinusi, upala sinusa, lečenje ...
Cena sa taksama, sve ukupno košta mnogo manje nego za letova...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis je jako lep za letovanje. Izvorna, prirodna Afrika, be...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis letovanje 2024 ... predlog i preporuka ali zaista ! Mo...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Da li ce biti popusta i jeftinije cene na sajmu turizma u Be...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Sa ćerkom sam letovala u Tunis - Sus, i All inclusive je bil...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis je jedan predivan grad, a plaže su zaista kao na slika...
Tunis letovanje 2024 • First m...