Cepana drva čista prevara

Kupovina cepanog ogrevnog drveta je skupa investicija!

Dom, bašta, grejanje, klima
27. Jun 2023
840 pregleda
Cepana drva čista prevara

Razgovarali smo sa pojedinom kupcima ogrevnog drveta koji žive u gradu i kupuju iscepana i prosušena drva u džakovima. Uglavnom smo mini anketu radili direktno na stovarištima gde se prodaju drva, ugalj, briket i pelet, kao i piljevina.

Jeste da je ovaj vid pakovanja cepanog drveta u džaku nešto sasvim OK. Lepo se spakuje, ali ne zauzima manje prostora nego drvo koje se slaže jedno do drugog u recimo šupi, ostavi za drva-drvari. Teorija koju će vam prosuti prodavac je da će vam za 10 kubnih metara isporučiti 120 džakova, što zauzima manje prostora. To je u startu laž.

U totalu, na poručenih 10 m3, kupac dobija oko 6-6,5 m3 drva za ugovorenu količinu. Naime, jasno je daje rad sa drvima mukotrpan posao, ali, ukoliko vam neko kaže da će vas 10 m3 koštati recimo 650 eur, pri tome su mešano bukova i cerova drva sečena na 30 cm, vi zasigurno nećete dobiti tih 10m3. Cena jeste povoljna ali vas u tom slučaju kubik drveta košta 12.000 dinara. Ako uzmemo u obzir da se isečena drva mogu trenutno nabaviti po ceni od 8.500 din - 11.500 din, onda se vidi da računica nije dobra po vaš džep.

U proseku u jednom najlonskom džaku staje 0,05 m3 cepanog drveta. U pletenom džaku i manje. Tako da vam za 5 m3 treba 100 džakova cepanog drveta, dok za 10 m3 treba 200 džakova i to je ozbiljn a količina koja se ne može voziti kombijem nikako zbog težine i gabarita. Tako da vam uvek prvo bude sumnjivo da ako vam neko cepana drva više od 7m3 dovozi kombijem, tu nešto nije u redu sa kubikažom !

Da li postoji razlog ? Naravno, i takva bukvalno očigledna krađa od strane prodavca drvne mase se mora uvek prijaviti kriminalističkoj policiji koja će dalje prijavu proslediti tužiocu koji dalje pokreće postupak protivu prodavca odrevnog drveta.

Druga stvar koju bi trebalo da znaju svi preprodavci pa i prodavci drveta za ogrev je da vrlo lako mogu ostati bez tehnike i sve opreme pa i da budu debelo novčano kažnjeni za prevaru. S druge strane, ako je prodavac nekome isporučio manju količinu drveta od dogovorene, vrlo lako će kupac angažovati nekoga da u svoje ime poruči ponovo drva od istog prodavca i eto kako se lako može rešiti prevara.

U principu, ne verujte nikome. Na oglasima se može svašta pronaći i sve može delovati kao najbolja opcija i jeftino rešenje ali problem nastaje kada kupac bude obmanut i prevaren.

Zato uvek potenciramo da pre bilo kakvog dogovora i kupovine preko oglasa kupujem prodajem, ili bilo kojih drugih oglasnika, od prodavca tražite detaljne informacije, pa čak i uvid u ličnu kartu koju ćete slikati. Takođe, zabeležite broj registarske tablice. Bilo bi dobro da imate bilo kakav račun, makar i ručno pisani.

Naravno, kada je preprodaja drva u pitanju, vrlo retko ćete naći prodavca koji ima firmu registrovanu za seču i prodaju drveta. Srbija šume jedini mogu tako nešto da vam ponude. Zato je i preporuka penzionerima da se informišu preko svog penzionerskog udruženja u vezi nabavke drveta za ogrev, zato što će dobiti zaista pravu količinu drveta i to po mnogo povoljnijoj ceni u odnosu na sve ostale.

Uvek proverite aktuelne cene drveta za ogrev iz više izvora i trudite se da kupovina drveta bude krajem maja do početka jula kako bi vas manje koštalo a i da drva imaju vremena da se prosuše i budu spremna za loženje u grejnoj sezoni. U septembru i oktrobru je već teže naći drvo koje će vas ogrejati zbog prisustva veće količine vode/vlage u sebi.

 

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom blogu

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Prijavite se
Kupujem prodajem oglasi, kupovina i prodaja preko interneta.
Prodaja i kupovina, oglasi
Kategorije
Nekretnine
Nekretnine prodaja, kupovina, saveti, izgradnja kuće, adaptacija stana
Automobili, vozila
Automobili, vozila, motori, čamci, održavanje, saveti za kupovinu auta. Oprema i novosti.
Kucni ljubimci
Kućni ljubimci: psi, mačke, ptice, golubovi, zečevi ... itd. Pravilna ishrana kućnih ljubimaca, pet šopovi, dresura, lečenje-veterinari.
Iskusni kuvar, recepti
Hrana, korisni saveti i recepti iskusnog kuvara, lična iskustva. Hrono ishrana i njen efekat. Kako pravilna ishrana produžava život ?
Dom, bašta, grejanje, klima
Uređenje doma, stana, kuće, bašte, vrta. Grejanje i klimatizacija prostora. Uradi sam.
Gradjevina i arhitektura
Građevina, arhitektura, građevinski radovi, majstorske usluge. Sve u vezi gradnje kuće, stana, montažnih objekata ... itd.
Lepota i zdravlje
Lepota i zdravlje. Korisni saveti kako produžiti život. Ostanite zdravi, lepi i nasmejani. Recepti za dug život.
Tehnika
Tehnika, bela tehnika, izbor tehničke robe, servis, održavanje, novosti.
Posao
Posao. Kako pronaći dobar posao ili zadržati dobro plaćeni posao ? Zaposlenje u Srbiji, EU ... itd. Nalaženje posla.
Deciji svet
Dečiji svet. Korisni saveti za roditelje i kako pravilno odgajiti decu. Sve faze razvoja deteta. Korisne igračke, zabavne igre, razvoj dece.
Turizam
Novosti iz oblasti turizma. Letovanje, zimovanje, izlet, odmor, aranžmani, apartmani, jeftine karte, smeštaj, pansioni, turističke agencije.
Internet, Web
Internet web, marketing, SEO. IT novosti. Kako kupujem prodajem oglasi rade ?
Racunari, laptopovi, mobilni telefoni
Servis računara, laptopova, tableta, mobilnih telefona i audio-video-tv aparata. Korisni saveti za korisnike računara, laptopova, telefona ... itd.
Razna iskustva
Svaštara online, razna iskustva online, diskusije, zanimljivosti, saveti, predlozi, blog sa iskustvima
Poslednje komentarisano
Posaljite mi na viber sijalice da vidim kakve imate sa cenam...
Led sijalice i ušteda struje
Kupiti kuću u okolini Beograda se isplati ako imate posao bl...
Kupovina kuće blizu Beograda
Cena materijala je baš skočila. Inflacija je velika. Recimo,...
Koliko košta adaptacija stare ...
Cena paprike na veliko je oko 120 dinara. Ako ne padne na 60...
Recept za najbolji domaći ajva...
iimam hp elite book i mislim da je najbolji laptop i iznad k...
Laptop se ne pali
Xiaomi i Redmi ns popustu kostaju oko 200 eur a bolje je kup...
Saveti za kupovinu mobilnog te...
Živa istina!
Kupovina kuće blizu Beograda
Super blog
Laptop se ne pali