Zimske gume su obavezne od 1 novembra

Zimske gume na autu su kao zimske cipele po ledu i snegu. Zbog toga je obavezno imati ih od 1.novembra svake godine.

Automobili, vozila
1. Nov 2021
3961 pregleda
Zimske gume su obavezne od 1 novembra

Izbor najbolje zimske gume je uvek za vozače izazov. Iskusni vozači znaju tačno koja guma paše njihovom autu, a prema potrebi se i menja felna pa čak i amortizeri kako bi se auto obezbedio adekvatnim zimskim pneumaticima.

Čim dođe jesen i naročito prelaz jesen/zima, temperatura varira ispod 10 Celzijusa, a na putu je dosta vode zbog kiše koja danima pada ... onda se celokupna priča o bezbednosti u saobraćaju precizira i usmerava na izbor pravih guma za auto kako bi smo obezbedili bezbednost-sigurnost u svakodnevnom korišćenju auta u gradskoj vožnji. Vožnja van grada, pri većoj brzini a tek avantura da se penjemo na Divčibare ili Kop sa gumama koje su DOT 2010, sa 4 mm dubinom šare, ili još gore sa repariranim gumama od nepoznatog prodavca ... onda  može doći do problema.

Zimska guma mora biti nova

Ne, zimska guma za auto ne mora biti 100% nova, već mora da ispuni uslove za vremenske uslove. Nema alternative i nema priče da je loše voziti original alpin ćelave gume po snegu bolje nego nove vožnja nove gume koja nije iz grupe poznatih proizvođača zimskih guma.

Predlog je da se kupe nove sve 4 zimske gume set nakon najdalje 6 zimskih sezona.

Neke gume se troše brže, neke se troše sporije ali, kulturno je izboriti se za džep. Mada, ne treba biti škrtica i nipošto ne treba štedeti na kvalitetu.

 

Da li kupiti polovne gume za auto ?

Ne, jer polovna guma niti ima garanciju na ispravnost a, najgore od svega je što vi uopšte ne znate koliko je guma izmaltretirana i šta je sve preživela od bivšeg vlasnika. DOT oznaka polovne gume vam ništa ne znači jer zaista ljudi ne vode računa o svom autu. Reglaža trapa i provera amortizera ... nije nešto što je kod nas prioritet. Pa jel moguće da neko za jednu-dve sezone potroši zimske gume ? Moguće je.

Iako mnogi vozači i dalje smatraju da je zakon rigorozan po pitanju posedovanja zimskih guma od 1.novembra svake godine, to i nije baš tako. Zapravo, čak i pre početka hladnijeg vremena, kada temperatura padne ispod 7 stepeni po Celzijusu, letnja guma gubi svoju namenu jer letnja guma je napravljena da podnosi visoke temperature dok se na nižoj temperaturi ponaša kao plastika. S druge strane, zimske gume se sposobne da bolje prijanjaju za ledene površine, praktično se lepe za led a šare su specijalno konstruisane da kada se naiđe na vodu na putu, pri većoj brzini neće doći do proklizavanja niti opasnih situacija.

Reparirane - protektirane gume da ili ne ?

Nikako! Nemojte nasedati na priču ili da kupite preko kupujemprodajem ili polovni automobili protektirane gume. Pa to je savršen zločin. Zašto ? Prevashodno zato što vi nećete dobiti nikakvu garanciju na te gume a pročitali ste u tekstu na nekom kupujem prodajem sajtu ili oglasi za gume ili polovne gume da su to gume koje su proizvedene prema standardu i da ispunjavaju uslov za prodaju i ponovno korišćenje. To u praksi nije tako jer je dokazano da se takve gume vrlo brzo troše, da nisu stabilne u vožnji, da recimo postoji više testova koje je uradilla kompjuterska reglaža trapa nakon 2 meseca korišćenja guma nakon kupivne i to:  dasu  sve 4 nove gume na 99% a sve 4 reparirane gume su na 82%. To je dovoljan pokazatelj da se taj sloj mnogo brže troši kod takozvane "protektirane gume" nego kod originalne.

Namerno smo u naslovu stavili da recimo ako krene poledica ili sneg a vi ste u patikama koje su predviđene za letnje vreme i čiji je đon sada bukvalno kao pvc, vi praktičlno na nogama imate klizaljke-skije. Neminovno ćete pasti koliko god se trudili jer đon na letnjim patikama ne komunicira sa ledenom površinom zbog samog materijala od koga su napravljene. Tako isto se dešava i sa gumama koje su loše, izlizane, stare ili još gore letnje / kombinacija univerzalne gume leto-zima.

Obaveza je, po zakonu da se na automobilu u periodu od 1.novembra pa sve do proleća koriste sve četiri zimske gume i to istog proizvođača i istih dimenzija. Minimum minimuma dubina šare je 4 mm. Takođe, gume ne smeju da budu izvitoperene, talasaste, a sve to možete proveriti prilokom zamene kod vulkanizera. Pritisak u gumama mora biti adekvatan a deklaracija o pritisku se nalazi najčešće na stubu kada se otvore vozačeva vrata.

Kazna ukoliko nemate zimske gume je visoka

Saobraćajna policija ima pravo da već 1 novembra piše kazne svakome ko nije izvršio zamenu letnjih guma zimskim. Kazne za vožnju auta sa letnjim gumama u periodu posle prvog novembra jesu paprene i tako i treba. Naročito je kazna visoka za vozilo koje se vodi na firmu.

Razlog što je uvek gužva kod vulkanizera je u tome što svi čekaju zadnji momenat.Umesto da se sa zamenom krene već od 20 oktobra, kreće se od 31 oktobra i naravno da dolazi do problema.

Cena zamene guma

Cena za zamenu guma se kreće već od 500 dinara po točku. Bolja je opcija ako već imate zimske gume na čelilnim felnama pa ćete i brže zameniti i fetinije je, orijentaciono 250 dinara po točku bez balansiranja ili malo skuplje ako se radi i balansiranje. Naravno, vozači se uvek vežu za određenog majstora pa tako i vulkanizera kome veruju. Veoma je važno da vam iskreno vulkanizer ukaže na kvalitet vaših guma i ako vam kaže da su gume loše i da se trebaju menjati, ulčinite to što pre. Gume su predviđene da se voze od 30 - 50 hiljada kilometara ali se usled kvaliteta podloge veka trajanja može smanjiti pa se gume moraju menjati na svake 3-4 godine.

Kada planirate da idete na planinu, u brdovite predele gde ima snega, opremite se ljudski. Lanci su obavezni, ašov, prostirka za ispod gume ako dođe do zaglavljivanja, uže za vuču ... itd.

 

Komentari, iskustva i preporuke

Trenutno nema komentara na ovom blogu

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Prijavite se
Kupujem prodajem oglasi, kupovina i prodaja preko interneta.
Prodaja i kupovina, oglasi
Kategorije
Nekretnine
Nekretnine prodaja, kupovina, saveti, izgradnja kuće, adaptacija stana
Automobili, vozila
Automobili, vozila, motori, čamci, održavanje, saveti za kupovinu auta. Oprema i novosti.
Zdravlje
Zdravlje. Korisni saveti kako produžiti život. Ostanite zdravi, lepi i nasmejani. Recepti za dug život.
Recepti za kuvare i početnike
Narodni moderni kuvar. Najbolji recepti za iskusne kuvare i početnike. Iskustva, saveti, novi trendovi.
Kucni ljubimci
Kućni ljubimci: psi, mačke, ptice, golubovi, zečevi ... itd. Pravilna ishrana kućnih ljubimaca, pet šopovi, dresura, lečenje-veterinari.
Dom i bašta
Uređenje doma, stana, kuće, terase, balkona, vrta, bašte. Uradi sam jeftino i uz pomoć praktičnih saveta.
Gradnja i alati
Gradnja, građevina, arhitektura, građevinski radovi, majstorske usluge. Sve u vezi gradnje kuće, stana, montažnih objekata ... itd.
Tehnika
Tehnika, bela tehnika, izbor tehničke robe, servis, održavanje, novosti.
Posao
Posao. Kako pronaći dobar posao ili zadržati dobro plaćeni posao ? Zaposlenje u Srbiji, EU ... itd. Nalaženje posla.
Deciji svet
Dečiji svet. Korisni saveti za roditelje i kako pravilno odgajiti decu. Sve faze razvoja deteta. Korisne igračke, zabavne igre, razvoj dece.
Turizam
Novosti iz oblasti turizma. Letovanje, zimovanje, izlet, odmor, aranžmani, apartmani, jeftine karte, smeštaj, pansioni, turističke agencije.
Internet, Web
Internet web, marketing, SEO. IT novosti. Kako kupujem prodajem oglasi rade ?
Poljoprivreda i proizvodnja hrane
Poljoprivreda i proizvodnja hrane - Podelite iskustvo iz kategorije poljoprivreda i proizvodnja hrane na našem sajtu. Znanje imanje, agrsaveti, tehnike proizvodnje hrane.
Edukacija
Edukacija - Podelite iskustvo iz kategorije edukacija na našem sajtu. Kursevi, podučavanje, seminari, webinari, online učenje.
Grejanje i hladjenje
Grejanje i hlađenje - Podelite iskustvo iz kategorije grejanje i hlađenje na našem sajtu. Sve o klimi, inverteru, kotolovima.
Racunari, laptopovi, mobilni telefoni
Servis računara, laptopova, tableta, mobilnih telefona i audio-video-tv aparata. Korisni saveti za korisnike računara, laptopova, telefona ... itd.
Razna iskustva
Svaštara online, razna iskustva online, diskusije, zanimljivosti, saveti, predlozi, blog sa iskustvima
Pelagićev Narodni učitelj
Vasa Pelagić - Originalni tekstovi iz knjige Pelagićev "Narodni učitelj". Pazite se prevare na internetu gde god vidite "narodna medicina" online prodavnica. Ne sme se prodavati lek preko interneta !
Lepota i nega
Lepota i nega - Podelite iskustvo iz kategorije lepota i nega na našem sajtu.
Odeća i obuća
Odeća i obuća - Podelite iskustvo iz kategorije odeća i obuća na našem sajtu. Gde kupiti najbolju garderobu, patike, cipele, venčanice.
Sport
Sport - Podelite iskustvo iz kategorije sport na našem sajtu. Sportske vesti, iskustva sa sportskom opremom.
Poslednje komentarisano
Predivno more, preporuka za letovanje u Tunisu! Švedski sto,...
Tunis
Topla voda, toplo more, relaksacija i uživanje u Tunisu je d...
Tunis
Isproban lek za kašalj u kombinaciji crna rotkva+med = pomaž...
Kašalj (Tussis)
Inhaliranje čajem od bosiljka kao i sam čaj od bosiljka vrlo...
Sinusi, upala sinusa, lečenje ...
Cena sa taksama, sve ukupno košta mnogo manje nego za letova...
Tunis
Tunis je jako lep za letovanje. Izvorna, prirodna Afrika, be...
Tunis
Tunis letovanje 2024 ... predlog i preporuka ali zaista ! Mo...
Tunis
Da li ce biti popusta i jeftinije cene na sajmu turizma u Be...
Tunis