Zimske gume su obavezne od 1 novembra

Zimske gume na vozilu su kao zimske cipele po ledu i snegu. Zbog toga je obavezno imati ih od 1.novembra svake godine.

Automobili, vozila
4. Nov 2020
1949 pregleda
Zimske gume su obavezne od 1 novembra

Iako mnogi vozači i dalje smatraju da je zakon rigorozan po pitanju posedovanja zimskih guma od 1.novembra svake godine, to i nije baš tako. Zapravo, čak i pre početka hladnijeg vremena, kada temperatura padne ispod 7 stepeni po Celzijusu, letnja guma gubi svoju namenu jer letnja guma je napravljena da podnosi visoke temperature dok se na nižoj temperaturi ponaša kao plastika. S druge strane, zimske gume se sposobne da bolje prijanjaju za ledene površine, praktično se lepe za led a šare su specijalno konstruisane da kada se naiđe na vodu na putu, pri većoj brzini neće doći do proklizavanja niti opasnih situacija.

Namerno smo u naslovu stavili da recimo ako krene poledica ili sneg a vi ste u patikama koje su predviđene za letnje vreme i čiji je đon sada bukvalno kao pvc, vi praktičlno na nogama imate klizaljke-skije. Neminovno ćete pasti koliko god se trudili jer đon na letnjim patikama ne komunicira sa ledenom površinom zbog samog materijala od koga su napravljene. Tako isto se dešava i sa gumama koje su loše, izlizane, stare ili još gore letnje / kombinacija univerzalne gume leto-zima.

Obaveza je, po zakonu da se na automobilu u periodu od 1.novembra pa sve do proleća koriste sve četiri zimske gume i to istog proizvođača i istih dimenzija. Minimum minimuma dubina šare je 4 mm. Takođe, gume ne smeju da budu izvitoperene, talasaste, a sve to možete proveriti prilokom zamene kod vulkanizera. Pritisak u gumama mora biti adekvatan a deklaracija o pritisku se nalazi najčešće na stubu kada se otvore vozačeva vrata.

Kazna ukoliko nemate zimske gume je visoka

Saobraćajna policija ima pravo da već 1 novembra piše kazne svakome ko nije izvršio zamenu letnjih guma zimskim. Kazne za vožnju auta sa letnjim gumama u periodu posle prvog novembra jesu paprene i tako i treba. Naročito je kazna visoka za vozilo koje se vodi na firmu.

Razlog što je uvek gužva kod vulkanizera je u tome što svi čekaju zadnji momenat.Umesto da se sa zamenom krene već od 20 oktobra, kreće se od 31 oktobra i naravno da dolazi do problema.

Cena zamene guma

Cena za zamenu guma se kreće već od 500 dinara po točku. Bolja je opcija ako već imate zimske gume na čelilnim felnama pa ćete i brže zameniti i fetinije je, orijentaciono 250 dinara po točku bez balansiranja ili malo skuplje ako se radi i balansiranje. Naravno, vozači se uvek vežu za određenog majstora pa tako i vulkanizera kome veruju. Veoma je važno da vam iskreno vulkanizer ukaže na kvalitet vaših guma i ako vam kaže da su gume loše i da se trebaju menjati, ulčinite to što pre. Gume su predviđene da se voze od 30 - 50 hiljada kilometara ali se usled kvaliteta podloge veka trajanja može smanjiti pa se gume moraju menjati na svake 3-4 godine.

Kada planirate da idete na planinu, u brdovite predele gde ima snega, opremite se ljudski. Lanci su obavezni, ašov, prostirka za ispod gume ako dođe do zaglavljivanja, uže za vuču ... itd.

 

Komentari

Trenutno nema komentara na ovom blogu

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Log in
Kupujem prodajem oglasi, kupovina i prodaja preko interneta.
Prodaja i kupovina, oglasi
Kategorije
Nekretnine
Nekretnine prodaja, kupovina, saveti, izgradnja kuće, adaptacija stana
Automobili, vozila
Automobili, vozila, motori, čamci, održavanje, saveti za kupovinu auta. Oprema i novosti.
Kucni ljubimci
Kućni ljubimci: psi, mačke, ptice, golubovi, zečevi ... itd. Pravilna ishrana kućnih ljubimaca, pet šopovi, dresura, lečenje-veterinari.
Ishrana, recepti
Ishrana, korisni saveti u vezi zdrave ishrane. Hrono ishrana i njen efekat. Kako pravilna ishrana produžava život ?
Dom, basta, vrt
Uređenje doma, stana, kuće, bašte, vrta. Uradi sam.
Gradjevina i arhitektura
Građevina, arhitektura, građevinski radovi, majstorske usluge. Sve u vezi gradnje kuće, stana, montažnih objekata ... itd.
Lepota i zdravlje
Lepota i zdravlje. Korisni saveti kako produžiti život. Ostanite zdravi, lepi i nasmejani. Recepti za dug život.
Tehnika
Tehnika, bela tehnika, izbor tehničke robe, servis, održavanje, novosti.
Posao
Posao. Kako pronaći dobar posao ili zadržati dobro plaćeni posao ? Zaposlenje u Srbiji, EU ... itd. Nalaženje posla.
Deciji svet
Dečiji svet. Korisni saveti za roditelje i kako pravilno odgajiti decu. Sve faze razvoja deteta. Korisne igračke, zabavne igre, razvoj dece.
Turizam
Novosti iz oblasti turizma. Letovanje, zimovanje, izlet, odmor, aranžmani, apartmani, jeftine karte, smeštaj, pansioni, turističke agencije.
Internet, Web
Internet web, marketing, SEO. IT novosti. Kako kupujem prodajem oglasi rade ?
Racunari, laptopovi, mobilni telefoni
Servis računara, laptopova, tableta, mobilnih telefona i audio-video-tv aparata. Korisni saveti za korisnike računara, laptopova, telefona ... itd.
Razno
Svaštara, razna iskustva, razne teme, zanimljivosti iz svakodnevnog života
Poslednje komentarisano
Cena paprike na veliko je oko 120 dinara. Ako ne padne na 60...
Domaći ajvar od paprika - rece...
iimam hp elite book i mislim da je najbolji laptop i iznad k...
Laptop se ne pali
Xiaomi i Redmi ns popustu kostaju oko 200 eur a bolje je kup...
Saveti za kupovinu mobilnog te...
Živa istina!
Kupovina kuće blizu Beograda
Super blog
Laptop se ne pali
Uglavnom je napajanje problem, ako nije maticna
Laptop se ne pali
Sa aspekta servisa mobilnih telefona najmanje kvarova imaju ...
Saveti za kupovinu mobilnog te...
Oštećena koža lica se veoma teško leči. Potrebno je dugo vre...
Rozacea, crvenilo lica, bubulj...