Kašalj (Tussis)

Kašalj i muka u prsima

Pelagićev Narodni učitelj
12. Jan 2024
191 pregleda
Kašalj (Tussis)

  Ima mnogo osoba koje nešto muči i u prsima i koje kašlju, a nisu jektičavi ni udarom povređeni. Nekima to biva sa kašljem i glavoboljom, a nekima i bez toga obadvoga. Nekima to biva jednako, a nekima to dolazi ili nedeljno ili dnevno pokoji put. Nekima to biva olako, a drugima vrlo teške bolove i teškoće pričinjava, pa čak i sam govor oduzme i teško disanje donese.

  Dolazilo to tako ili onako, bilo to zbog prostude, ili duboke nervoznosti, ili otrovnih lekova pre tog uzimanih, ovaj lek odlično pomaže bolesniku:

  Treba svariti teja, odvara od zovinog (zobikovog) cveća, pa ga piti sa medom po 1 dobru čašu svako jutro i svako veče, ali ne odveć vreo. Za 10 do 20 dana izbaviće se bolesnik svoje muke. Ovo je probano na mnogo mesta.

  Ili: uzeti teja od belog sleza, podbela i kunice (hajdučke trave), pa to u čisto zaptivenom loncu dobro svariti i proceđeno u staklo ostaviti na hladovinu. Od tog odvara valja svako jutro i veče po jednu šoljicu odliti, ugrejati i piti, pošto se u lek  saspe sitno očišćenog nišadora jednu četvrtinu kašičice. Zasladiti se može medom ili šećerom. To je vrlo neprijatno piti, ali produžiti treba bar 10 dana, pa će se bolesnik kašlja kurtalisati. Taj je lek zdravo roslavljen, čak i tamo gde su i bečki doktori digli ruke od bolesnika.

  Posle tih lekova, za sve koji kašlju dobro je da nose vunene čarape i flanelu na prsima i trbuhu, i konačno da ostave kafu, duvan, novo vino, rakiju i sva ljuta i paprena jela, kao i sva mesta u kojima se nalazi dima, prašine i vlage. Ko to ne učini, dugo će od kašlja patiti.

  Kašalj nije posebna bolest. To je samo znak (simptom) mnogih bolesti, posebno bolesti pluća, bronhija (dušnica), dušnika, grkljana, ždrela. U stvari kašalj je naglo i glasno izbacivanje vazduha iz pluća.

  Kašalj se često javlja kao propratni znak tuberkuloze pluća. Takav kašalj može biti suv, tj. bez izbacivanja sluzi, ali kasnije obično se uz kašalj nalazi i ispljuvak.

  Kašalj se zatim javlja pri zapaljenju pluća, pri gnojenju pluća (apscess ili bronchictasiae), kao i pri drugim upalnim ili tumoroznim procesima u plućima, bronhijama ili dušniku. Kašalj se javlja i prilikom izolovanog zapaljenja bronhija ili dušnika, te može biti suv ili vlažan (sa ispljuvkom). Kašalj može nastati izazvan uzrocima izvan pluća (refleksni ili ekstrapulmonalni kašalj).

  Uz kašalj se često javlja ispljuvak. Ispljuvak može biti bistar, žućkast, žućkasto-zelenkast, krvav ... itd. Boja i količina ispljuvka koji se izbacuje kašljem zavisi od oboljenja. Često je žućkasti ili žućkasto-zelenkasti ispljuvak znak  nekog gnojnog procesa, krvavi ili sukrvavi ispljuvak je često znak tuberkuloze pluća pa i tumora pluća.

  Vrlo često je kašalj znak akutnog ili hroničnog zapaljenja bronhija. Hronično zapaljenje bronhija opet često može izazvati druge plućne komplikacije kao hroničnu astmu, emfizem ili uopšte pogodovati razvitku i drugih oboljenja pluća.

  Kako je kašalj obično simptop (znak) zapaljenja bronhija, treba se čuvati, jer često to može preći u dugotrajno (hronično) zapaljenje ili može izazvati komplikacije u plućima. Često to oboljenje nastaje u zimskim danima, a pogoduju mu nazeb, zamor i neishranjenost.

Lečenje kašlja

  Za lečenje kašlja (Bronchitisa) je najbolje da bolesnik legne u krevet, pogotovo ako ima i temperaturu. Potrebno je piti 2 do 4 litra čaja raznih vrsta i uzimati laku dijetalnu hranu. Ako sse pri kašljanju javlja bol u grudima, dobro je sprečiti bol primenom slačice ili kataplazmom - kašom (cicvarom) od lanenog semena. Protiv kašlja dobro čine inhalacije - udisanje tople pare "naparivanje" sa borovim uljem ili sličnim sredstvima. Pri dugotrajnom kašlju koji nadražuje, dobro je ovlažiti vazduh u sobi vodom koja stalno ključa. Ako kašalj izaziva grčeve ili bolove, dobro je dati kodein tablete. Za izbacivanje ispljuvka uvek je dobro dati sredstva za iskašljavanje. Ako se uz kašalj duže vremena drži temperatura, potrebno je primeniti antibiotike (penicilin, aureomicin, teramicin, rondomicin, tetraciklin ... itd.).

 

Zaključak: Kada  je kašalj u pitanju, danas postoji mnogo preparata na tržištu koji u manjoj ili većoj meri pomažu. Međutim, svakako je bolje konsultovati se sa svojim odabranim lekarom ili farmaceutom pre primene bilo kakvih lekova i preparata. Dobri sirupi protiv kašlja uglavnom sadrže značajnu količinu jagorčevine, bokvice, majčine dušice, bosiljka ... itd. Neki od poznatijih koji se mogu pronaći u apoteci su: Mukoplant, Bronhoklir, Herbiko ... itd.

Što se čajeva tiče, mogu se primeniti zova, majčina dušica, beli slez, lovor, kamilica, islandski lišaj ... itd. Inhalacija (topla) sa kombinacijom eukaliptusa, divlje nane, ruzmarina, bosiljka, origana, kamilice ... uspešno pomaže kod većine problema sa disanjem. Često je akutni sinuzitis uzrok kašlju jer se sekret sliva niz ždrelo i iritira do te mere da se kašalj javlja kao odbrambeni mehanizam za izbacivanje šlajma. Postoji još jedan super lek protiv kašlja a koji je Pelagić od srca preporučio - crna rotkva i med. Ovaj recept ćemo opisati u nastavku.

 

 

 

 

 

Komentari, iskustva i preporuke

Seller's picture Jelena
Jelena on 8. Feb 2024
Isproban lek za kašalj u kombinaciji crna rotkva+med = pomaže kod kašlja.
Takođe, čaj od lovorovog lista leči uporan kašalj, samo što se par lovorovih lista u 200 ml vode moraju kuvati barem 10 minuta a ne samo preliti kipućom vodom.

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Prijavite se
Kupujem prodajem oglasi, kupovina i prodaja preko interneta.
Prodaja i kupovina, oglasi
Kategorije
Nekretnine
Nekretnine prodaja, kupovina, saveti, izgradnja kuće, adaptacija stana
Automobili, vozila
Automobili, vozila, motori, čamci, održavanje, saveti za kupovinu auta. Oprema i novosti.
Zdravlje
Zdravlje. Korisni saveti kako produžiti život. Ostanite zdravi, lepi i nasmejani. Recepti za dug život.
Recepti, dobri moderni kuvar
Stari, dobri, moderni, narodni kuvar. Najbolji recepti za iskusne kuvare i početnike. Iskustva, saveti, novi trendovi.
Kucni ljubimci
Kućni ljubimci: psi, mačke, ptice, golubovi, zečevi ... itd. Pravilna ishrana kućnih ljubimaca, pet šopovi, dresura, lečenje-veterinari.
Dom i bašta
Uređenje doma, stana, kuće, terase, balkona, vrta, bašte. Uradi sam jeftino i uz pomoć praktičnih saveta.
Gradnja i alati
Gradnja, građevina, arhitektura, građevinski radovi, majstorske usluge. Sve u vezi gradnje kuće, stana, montažnih objekata ... itd.
Tehnika
Tehnika, bela tehnika, izbor tehničke robe, servis, održavanje, novosti.
Posao
Posao. Kako pronaći dobar posao ili zadržati dobro plaćeni posao ? Zaposlenje u Srbiji, EU ... itd. Nalaženje posla.
Deciji svet
Dečiji svet. Korisni saveti za roditelje i kako pravilno odgajiti decu. Sve faze razvoja deteta. Korisne igračke, zabavne igre, razvoj dece.
Turizam
Novosti iz oblasti turizma. Letovanje, zimovanje, izlet, odmor, aranžmani, apartmani, jeftine karte, smeštaj, pansioni, turističke agencije.
Internet, Web
Internet web, marketing, SEO. IT novosti. Kako kupujem prodajem oglasi rade ?
Poljoprivreda i proizvodnja hrane
Poljoprivreda i proizvodnja hrane - Podelite iskustvo iz kategorije poljoprivreda i proizvodnja hrane na našem sajtu. Znanje imanje, agrsaveti, tehnike proizvodnje hrane.
Edukacija
Edukacija - Podelite iskustvo iz kategorije edukacija na našem sajtu. Kursevi, podučavanje, seminari, webinari, online učenje.
Grejanje i hladjenje
Grejanje i hlađenje - Podelite iskustvo iz kategorije grejanje i hlađenje na našem sajtu. Sve o klimi, inverteru, kotolovima.
Racunari, laptopovi, mobilni telefoni
Servis računara, laptopova, tableta, mobilnih telefona i audio-video-tv aparata. Korisni saveti za korisnike računara, laptopova, telefona ... itd.
Razna iskustva
Svaštara online, razna iskustva online, diskusije, zanimljivosti, saveti, predlozi, blog sa iskustvima
Pelagićev Narodni učitelj
Vasa Pelagić - Originalni tekstovi iz knjige Pelagićev "Narodni učitelj". Pazite se prevare na internetu gde god vidite "narodna medicina" online prodavnica. Ne sme se prodavati lek preko interneta !
Lepota i nega
Lepota i nega - Podelite iskustvo iz kategorije lepota i nega na našem sajtu.
Odeća i obuća
Odeća i obuća - Podelite iskustvo iz kategorije odeća i obuća na našem sajtu. Gde kupiti najbolju garderobu, patike, cipele, venčanice.
Sport
Sport - Podelite iskustvo iz kategorije sport na našem sajtu. Sportske vesti, iskustva sa sportskom opremom.
Poslednje komentarisano
Isproban lek za kašalj u kombinaciji crna rotkva+med = pomaž...
Kašalj (Tussis)
Inhaliranje čajem od bosiljka kao i sam čaj od bosiljka vrlo...
Sinusi, upala sinusa, lečenje ...
Cena sa taksama, sve ukupno košta mnogo manje nego za letova...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis je jako lep za letovanje. Izvorna, prirodna Afrika, be...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis letovanje 2024 ... predlog i preporuka ali zaista ! Mo...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Da li ce biti popusta i jeftinije cene na sajmu turizma u Be...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Sa ćerkom sam letovala u Tunis - Sus, i All inclusive je bil...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis je jedan predivan grad, a plaže su zaista kao na slika...
Tunis letovanje 2024 • First m...