Kad i kako treba pristupiti polnoj ljubavi

Svi ozbiljni naučnici preporučuju umereno i uredno vršenje obljube, polne ljubavi.

Pelagićev Narodni učitelj
11. Jan 2024
180 pregleda
Kad i kako treba pristupiti polnoj ljubavi

Pošteni i pismeni ljudi nikad neće zavijati i kriti u mrak tajnosti ono što je nužno da zna svaki član društva ljudskog, a naročito reč o polnoj ljubavi, od koje zavisi naše i našeg poroda umno i telesno zdravlje. Ova nauka važna je i nužna za sve ljude i narode isto kao i društvena nauka, koja uči o novom i srećonosnom uređenju društva.

 Svi ozbiljni naučnici preporučuju umerenmo i uredno vršenje obljube, polne ljubavi. To ne čine oni iz neke formalnosti ili pobožnosti, nego na osnovu naučnih zahteva, na osnovu nauke o čuvanju zdravlja. U tom se slažu čak i najstariji naučnici i praktični posmatrači sveta.

 Na osnovu tih dugotrajnih posmatranja pronađeno je i utvrđeno da preterano i nesmotreno vršenje polne ljubavi ruši i telesno i umno zdravlje, i donosi razne omanje i velike bolesti muškom i ženskom polu. Prema tome, nauka kaže da je nužno za zdravlje da zdravi i odrasli parovi vrše obljubu posve umereno. Ta umerenost mogla bi se svesti na sedmičara za zdrave i mesečara za slabunjave. Dnevničari u tome gube mnogo.

 Kad se bar približno tako ne vlada, on spada u razvratnike, a razvratnik nije sposoban za velika dela, a još manje za šire i pravilnije umovanje. On je upola ili posve umno ograničen, prema onome što bi mogao biti da i u tome umeren bude. Ko je u vršenju pole ljubavi junak - junak preteran, taj će skoro biti umni i moralni kepec, koji vrlo često ili dolazi ili treba da dođe u ludnicu. Jer kad nas oslabi  i iznuri težak poljski rad rukama, ili silno naprezanje umno, onda zar nećemo još većma malaksati kad mnogo prosipamo, ne samo krv nego najsavršeniju materiju organizma našeg! Pri slaboj hrani, teškom radu i drugim nepovoljnim okolnostima, ta preteranost još više škodi.

 To treba znati i poslušati, kao i to da delo polne ljubavi treba vršiti samo u času odmora, a nikako utruđen, uzrujan i pićem i jelom opterećen. Za vreme ženskog vremena, periode, vrlo e opasno vršiti delo obljube, a još opasnije blizu porođaja. Između porođaja treba bar po tri četiri meseca prestati od pole ljubavi, jer inače može nastupiti opasnost i za zdravlje matere i deteta.

 Ko god je rad da ne satre svoje umno i telesno zdravlje, da ne postane kreten, kepec i bogalj umni i telesni, taj ne treba da počinje delo polne ljubavi pre 18. a ženska pre 16. godine. Slabunjave i nedorasle osobe treba da čekaju još više, do 18. i 20. godine. Ko to ne sluša on je srušio osnovu svog uzrasta, svog zdravlja, svoje budućnosti.

 U to ime trebalo bi otkloniti svaki luksuz, jer on je nosilac bluda, razvrata i razdraženosti. Tak isto treba otklanjati od omladine uopšte sva špirituozna pića, bezobrazne slike i jela koja nas razdražuju u tom pogledu. O tom treba da se brine ozbiljno škola, opština, država i crkva, dok dođe ono sveto vreme kad će narodna uprava voditi brigu jedino o takvim važnim potrebama naroda, - potrebama podesnim za boljitak telesne, umne, moralne i materijalne strane. Današnja inteligencija većinom smatra da je stidno i neumesno o tome pisati, govoriti i omladinu učiti, a ne stidi se svojim životom gurati je u razvrat i pritvorstvo, koje kipti iz savremene literature i novinarstva i drugih društvenih pojava, dela i odnosa. Ta gospoda neće da znaju da nema ništa nužnije i moralnije, nego naučiti ljude da se znaju dostojno ponašati8 pri vršenju najsvetijeg dela pole ljubavi, od kuda dolazi čovek i pojam ljubavi, bez čega bi sav ovaj svet bio prazna pustoš. O, jadno ljudstvo! duboko li još čamiš u tami neznanja, praznoverice i varvarstva, što t grozno davi, muči i stamanjuje, (usklikuje Pelagić dopunjavajući ranije izdanje ove knjige kao zatočenik na robiji u Požarevcu 1893.godine).

 

Zaključak: Umereno vođenje pole ljubavi je smatra se lek za srce i dušu. Kao i u svemu, treba imati meru. Sad, nema smisla odraslima objašnjavati i onima koji su već sve probali i pronašli neki svoj ritam u tom smislu. Međutim, zaista bi školstvo moralo biti efikasnije u vaspitanju omladine. Pripremiti omladinu za taj momenat kada će razmišljati o potomstvu. Razbiti sve zablude i ohrabriti decu da razmišljaju pametno, mudro. Ne skrivati važne teme, već kroz priču približiti sve opasnosti i dobrobiti koje jke pomenuo gore Pelagić. Naučiti omladinu da su sida i sifilis rezultat nehigijene i nepoštovanja sebe i druge. Naučiti ih da poštuju i cene svoj život jer zarad bilo čega što će telesno upotpuniti mogu patiti kasnije zbog toga. Bela kuga je zavladala u Srbiji pa zato što omladina u 30-im i 40-im i dalje nema nikog pored sebe. Radije će šetati psa ulicom nego devojak mladića i obrnuto ... a kamo li dete. Strah od obaveza ili od neizvesnosti. Strah za egzistenciju, posao, šta će biti sutra ? Svi ti strahovi sputavaju omladinu da realno shvati da je brak nešto posebno u životu, a da rođenje deteta preporođuje roditelje, čini ih srećnima i vezuje za mnogo obaveza ali i pruža lepotu i uživanje u svakom danu provedenom zajedno sa detetom. Naravno, Pelagić se u ovom članku striktno držao samo vođenja polne ljubavi, ne ulazeći u detalje koje ćemo napisati u nekom sledećem članku pod nazivom "Polni život čoveka".

I ovaj članak je iz prve knjige Vase Pelagića, pa ukoliko žalite da podelite vaše iskustvo ili imate komentar, rado ćemo ga objaviti ispod članka.

Komentari, iskustva i preporuke

Trenutno nema komentara na ovom blogu

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Prijavite se
Kupujem prodajem oglasi, kupovina i prodaja preko interneta.
Prodaja i kupovina, oglasi
Kategorije
Nekretnine
Nekretnine prodaja, kupovina, saveti, izgradnja kuće, adaptacija stana
Automobili, vozila
Automobili, vozila, motori, čamci, održavanje, saveti za kupovinu auta. Oprema i novosti.
Zdravlje
Zdravlje. Korisni saveti kako produžiti život. Ostanite zdravi, lepi i nasmejani. Recepti za dug život.
Recepti za kuvare i početnike
Narodni moderni kuvar. Najbolji recepti za iskusne kuvare i početnike. Iskustva, saveti, novi trendovi.
Kucni ljubimci
Kućni ljubimci: psi, mačke, ptice, golubovi, zečevi ... itd. Pravilna ishrana kućnih ljubimaca, pet šopovi, dresura, lečenje-veterinari.
Dom i bašta
Uređenje doma, stana, kuće, terase, balkona, vrta, bašte. Uradi sam jeftino i uz pomoć praktičnih saveta.
Gradnja i alati
Gradnja, građevina, arhitektura, građevinski radovi, majstorske usluge. Sve u vezi gradnje kuće, stana, montažnih objekata ... itd.
Tehnika
Tehnika, bela tehnika, izbor tehničke robe, servis, održavanje, novosti.
Posao
Posao. Kako pronaći dobar posao ili zadržati dobro plaćeni posao ? Zaposlenje u Srbiji, EU ... itd. Nalaženje posla.
Deciji svet
Dečiji svet. Korisni saveti za roditelje i kako pravilno odgajiti decu. Sve faze razvoja deteta. Korisne igračke, zabavne igre, razvoj dece.
Turizam
Novosti iz oblasti turizma. Letovanje, zimovanje, izlet, odmor, aranžmani, apartmani, jeftine karte, smeštaj, pansioni, turističke agencije.
Internet, Web
Internet web, marketing, SEO. IT novosti. Kako kupujem prodajem oglasi rade ?
Poljoprivreda i proizvodnja hrane
Poljoprivreda i proizvodnja hrane - Podelite iskustvo iz kategorije poljoprivreda i proizvodnja hrane na našem sajtu. Znanje imanje, agrsaveti, tehnike proizvodnje hrane.
Edukacija
Edukacija - Podelite iskustvo iz kategorije edukacija na našem sajtu. Kursevi, podučavanje, seminari, webinari, online učenje.
Grejanje i hladjenje
Grejanje i hlađenje - Podelite iskustvo iz kategorije grejanje i hlađenje na našem sajtu. Sve o klimi, inverteru, kotolovima.
Racunari, laptopovi, mobilni telefoni
Servis računara, laptopova, tableta, mobilnih telefona i audio-video-tv aparata. Korisni saveti za korisnike računara, laptopova, telefona ... itd.
Razna iskustva
Svaštara online, razna iskustva online, diskusije, zanimljivosti, saveti, predlozi, blog sa iskustvima
Pelagićev Narodni učitelj
Vasa Pelagić - Originalni tekstovi iz knjige Pelagićev "Narodni učitelj". Pazite se prevare na internetu gde god vidite "narodna medicina" online prodavnica. Ne sme se prodavati lek preko interneta !
Lepota i nega
Lepota i nega - Podelite iskustvo iz kategorije lepota i nega na našem sajtu.
Odeća i obuća
Odeća i obuća - Podelite iskustvo iz kategorije odeća i obuća na našem sajtu. Gde kupiti najbolju garderobu, patike, cipele, venčanice.
Sport
Sport - Podelite iskustvo iz kategorije sport na našem sajtu. Sportske vesti, iskustva sa sportskom opremom.
Poslednje komentarisano
Predivno more, preporuka za letovanje u Tunisu! Švedski sto,...
Tunis
Topla voda, toplo more, relaksacija i uživanje u Tunisu je d...
Tunis
Isproban lek za kašalj u kombinaciji crna rotkva+med = pomaž...
Kašalj (Tussis)
Inhaliranje čajem od bosiljka kao i sam čaj od bosiljka vrlo...
Sinusi, upala sinusa, lečenje ...
Cena sa taksama, sve ukupno košta mnogo manje nego za letova...
Tunis
Tunis je jako lep za letovanje. Izvorna, prirodna Afrika, be...
Tunis
Tunis letovanje 2024 ... predlog i preporuka ali zaista ! Mo...
Tunis
Da li ce biti popusta i jeftinije cene na sajmu turizma u Be...
Tunis