Bolesti zuba i usta-zubobolja

Ne kloni duhom, nego ustaj, leči se čim bolest osetiš. Napuštanje vodi u upropašćavanje.

Pelagićev Narodni učitelj
12. Jan 2024
177 pregleda
Bolesti zuba i usta-zubobolja

(Ovde se navode mnogostruki razlozi kao uzrok kvarenju zuba i zubobolji. Tako se, između ostalog, navodi da do toga dolazi usled nečistoće usta i zuba, uzimanja vrlo hladnog pića i vrlo vrućeg jela, posledica raznih zaraznih bolesti, upotrebe otrovnih lekova i metala, malaksalosti itd. U uvodu se počinje negom zuba).

 Da čovek  održi zube i njihovo zdravlje, treba mu se od svega rečenog čuvati. Uz to, nužno je  zube prati često ovim odvarom koji je posve koristan, a malo košta. On se sastoji u ovome. Uzeti jednu šaku trave rutvice i dve šake mžalfije, sve skupa jednu pregršt, pa metnuti u jedan litar vode i ostaviti da se više od pola sata vari. Voda se onda najpre procedi i u čisto, dobro zaptiveno staklence ostavi. S tom vodom treba svaki dan, a u vreme napada zubobolje dva puta dnevno, zube i usta ispirati.

 Dobar i jevtin prašak za zube dobija se od ćumura (ugljena) bilo od vinove loze, bilo od lipova drveta, bilo od izgorelih hlebnih korica, kad se sitno istuče i proseje. Njime treba svake nedelje zube dva puta ispirati.

 Kad čovek jede, koliko god dobro žvakao čvrstu hranu, uvek između zuba ostane dosta ostataka. Takvi zaostaci hrane između zuba često podležu vrenju i utiču na kvarenje zuba. To se osobito događa noću ako pre spavanja nismo očistili zube. Može se ponešto uspeti da očistimo zube čačkalicom, ali to nije preporučljivo. Najbolje čišćenje zuba i usta može da se izvrši vodom i četkicom za zube, uz dodatak dobre paste za zube.

 Četkica za zube ne sme biti sastavljena od previše gustih niti čvrstih dlačica. Najbolje su četkice od prirodne dlačice. Kupljenu četkicu za zube pre upotrebe potrebno je dobro oprati vodom i sapunom pa tek onda upotrebiti.

 Pasta za zube, prisustvom svojih hemisjkih sastojaka i pene, rastvara i odstranjuje čestice hrane iz usta i pukotina između zuba, a ujedno osvežava usta i daje ugodan miris.

 Kako se peru zubi

Najpre se usta ispiraju mućkanjem vodom da bi se odstranili grubi i veći ostaci hrane. Zatim se suvom četkicom skidaju manji i laki ostaci hrane. Onda se tek stavi na mokru četku pasta i njom trljaju zubi sa spoljne i unutarnje strane. Pri trljanju zuba četkica se pokreće odozdo nagore i odozgo nadole. Time se postiže čišćenje zaostale hrane. Nije dobro trljanje četkicom levo-desno jer se tim pokretima ne iščisti hrana, već samo premešta s jedne na drugu stranu zuba. Veštom čišćenju zuba malo se poklanja pažnja, pa dolazi do kvarenja iako se uredno peru zubi. Nakon toga se ponovo vodom isperu zubi. Pranje zuba četkom ne sme biti grubo i ne smeju za vreme pranja da se povrede desni i da dođe do krvarenja. Čišćenjem i pranjem zuba štite se zubi od kvarenja, jer se sprečava vremnje ostataka hrane i razvoj bakterija.

 Najbolje je prati i čistiti zube pred spavanje. Deca mogu početi da peru zube već od navršene druge godine života. Paste i praškovi za pranje zuba su više ili manje podjednako dobri. Ali posebno za decu može se i u kući napraviti dobar prašak koji se stavlja na četkicu. Dečji prašak za zube u kući može majka napraviti na sledeći način: dobro samlevena, istučena kuhinsja so pomeša se sa sodom bikarbonom, i to na jednu kašičicu kuhinske soli uzima se tri kašičice sode bikarbone i dobro izmeša.

 U novije vreme se smatra da je česti uzrok kvarenju zuba nedostatak fluora - njegovih soli. Zato se sve više u svetu fluor dodaje u vodovodnu mrežu da bi se pijaćom vodom unosio u organizam.

 Kvarni zubi nisu samo defekt zuba ili usta. Oni su često uzročnici mnogih čovekovih oboljenja. Zato se na zube mora paziti već u najranije dečje doba. Počev od šeste godine života, detetu se moraju i kontrolisati zubi. Ako se primeti neki kvaran zub, mora se odmah lečiti. Usled kvarnih zuba može da  dođe do oboljenja bubrega, raznih reumatičnih oboljenja zglobova i mišića, zatim oboljenja očiju. I do oboljenja srca može doći usled kvarnih zuba. Takođeje široko poznato da oboljenje želuca i creva može biti posledica loših i kvarnih zuba. Usta i zubi su usko povezani sa svim drugim organima u telu  i mogu jedni na druge da utiču.

Zadah iz usta

Normalno se pri disanju oseća u čoveku blag, lagan i pomalo sladunjav miris iz usta. Zadah iz usta nije u toku dana uvek jednak, oično je najjači ujutro posle spavanja. Zadah iz usta je različiti i prema godinama života - kod starijih osobaobično je zadah jači i malo nakiseo. zadah iz usta može da nastane usled lošeg varenja u želucu, zatim usled lake mirišljave materije, koja preko cirkulacije krvi pri izdisaju daje jake mirise (primer beli luk). I neka se hemijska jedinjenja, koja se javljaju u organizmu kao posledica bolesti takođe pri izdisaju pojavljuju kao mirisi (npr. prilikom teških bubrežnih oboljenja, šećerne bolesti ... itd). Razni bolesni procesi u plućima i bronhijama (dušnicama), ili u dušniku takođe daju neprijatan zadah iz usta (npr. gnojenje pluća usled tumora pluća i sl.) I gnojni sinusi (u šupljinama kostiju lica) mogu dati neprijatan zadah iz usta.

 Samo po sebi se razume da i kvarni zubi mogu stvarati neprijatan zadah iz usta. Loša higijena usta i zuba zbog raspadanja hrane u ustima takođe stvara neugodan zadah. Zato je potrebno prati zube i usta! Konačno i razna druga oboljenja usta i zuba mogu izazvati neprijatan zadah.

 Da bi se lečio zadah iz usta, mora se pravilno utvrditi uzrok. Ako su obolelei zubi i usta uzrok neprijatnog zadaha, onda se najpre noni leče. Ako su uzroci izvan usta (spoemnuto je gnojenje izvan usta i zuba, šećerna bolest ... itd), onda treba najpre lečiti bolesti koje izazivaju neprijatan zadah.

Zubni karijes, šupalj zub (CARIES DENTIS)

 Ovo oboljenje zuba je najčešće kod čoveka. Ono se ne može samoizlečiti, odnosno zub se ne može sasm od sebe regenerisati, već mora da se leči kod zubnog lekara.

 Karijes zuba nastaje tako što se od ostataka hrane javljaju kiseline koje oduzimaju fosfor sa površine zuba, pa tako zub postaje manje otporan i počinje da se kvari. Karijes zuba se javlja najviše u onih zuba na kojima se najčešće zadržavaju ostaci hrane. Opšti uzroci pojave karijesa zuba mogu biti i drugi prirodno slabiji zubi, slaba nega zuba i usta, česta upotreba kiselina u hrani, slabija ishrana (nedostatak vitamina i nekih minerala u hrani). U pubertetu, za vreme trudnoće, usled promene zuba kod starih osoba, i konačno usled raznih drugih oboljenja (npr. sifilis, šećerna bolest, tuberkuloza, anemija ... itd.) može doći do kvarenja zuba.

 Lečenje zubnog karijesa može se obavljati samo kod zubnog lekara (stomatologa). Ali najvažnije su mere koje mogu sprečiti pojavu zubnog karijesa: treba, pre svega, voditi računa o dečjim zubima. Deteteu treba davati hranu bogatu vitaminima, to znači dosta povrća i voća, a posebno onih materija koje sadrže dosta D-vitamina (riblje ulje). Zatim treba uredno prati i čistiti usta i zube i povremeno valja stavljati fluor u vodu. Važno je redovno pregledati zube. Čim se primete kvarni zubi, potražiti pomoć kod zubnog lekara. Važno je odmah zub lečiti dok je oboleo samo jedan. Kod trudnih žena valja voditi računa o ishrani (vitamini i minerali). Dobra ishrana i nega zuba sprečava poboljevanje zuba u majke, obezbeđuje i dobar razvitak osnove zuba dečijeg ploda, budućeg člana porodice.

Truljenje desni (PARADONTOPATIA)

Česti uzroci ovog oboljenja su: zubni kamenac, lake naslage od ostatka hrane (naročito belog hleba, kolača, slatkiša i džemova) na zubima, grizenje stranih predmeta (razbijanje oraha zubima, grizenje olovke ili nokata ... itd.), jako stiskanje i stezanje zuba, ostaci hrane na žvakaćoj površini zuba, razne anomalije vilice i zuba; konačno i neka opšta oboljenja mogu biti uzroci truljenja desni (bolesti zbog poremećaja ishrane, skorbut, pelagra ... itd.), zatim krvne bolesti, alergične bolesti, razna zračenja (rendgen) a i hronična trovanja teškim metalima koje se javljaju kod radnika (trovanje olovom radnika u rudnicima, akumulatorista ... itd.).

 Lečenje ovoga oboljenja zavisno je od uzroka. Ali je važno znati da može biti  i više uzroka. Jedino uspešno lečenje, koje obično dugo traje jer je bolest uporna, najbolje može obaviti zubar.

 Radi predohrane od ove bolesti, pa i u toku samog lečenja, potrebno je voditi računa o higijeni usta. Zato je dobro usta ispirati vodenim rastvorom kuhinjske soli, blagim vodenim rastvorom hipermangana, ili čajem od kamilice i žalfije.

 

Zaključak: Bolje sprečiti nego lečiti. Naime, ovaj Pelagićev tekst je iz lekarskog odeljka, tačnije Druga knjiga - lekarski odeljak - jevanđelje lečenja.

Inače, današnja stomatologija je veoma savremena i pruža veći komfor i veći izbor za pacijente. Posebno bi smo istakli dečiju stomatologiju koja pored savremenih aparata i sredstava pruža i prelep ambijent u kome se mališani osećaju opuštenije. Taj osećaj da će vas vaš stomatolog-zubar prihvatiti uvek na poverenje, od neprocinjeve je važnosti za decu kako bi se na vreme rešavali svi problemi u vezi zdravlja zuba i usta.

Ukoliko želite da podelite vaše iskustvo online sa svima, vrlo rado ćemo ga objaviti.

 

 

 

Komentari, iskustva i preporuke

Trenutno nema komentara na ovom blogu

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Prijavite se
Kupujem prodajem oglasi, kupovina i prodaja preko interneta.
Prodaja i kupovina, oglasi
Kategorije
Nekretnine
Nekretnine prodaja, kupovina, saveti, izgradnja kuće, adaptacija stana
Automobili, vozila
Automobili, vozila, motori, čamci, održavanje, saveti za kupovinu auta. Oprema i novosti.
Zdravlje
Zdravlje. Korisni saveti kako produžiti život. Ostanite zdravi, lepi i nasmejani. Recepti za dug život.
Recepti, dobri moderni kuvar
Stari, dobri, moderni, narodni kuvar. Najbolji recepti za iskusne kuvare i početnike. Iskustva, saveti, novi trendovi.
Kucni ljubimci
Kućni ljubimci: psi, mačke, ptice, golubovi, zečevi ... itd. Pravilna ishrana kućnih ljubimaca, pet šopovi, dresura, lečenje-veterinari.
Dom i bašta
Uređenje doma, stana, kuće, terase, balkona, vrta, bašte. Uradi sam jeftino i uz pomoć praktičnih saveta.
Gradnja i alati
Gradnja, građevina, arhitektura, građevinski radovi, majstorske usluge. Sve u vezi gradnje kuće, stana, montažnih objekata ... itd.
Tehnika
Tehnika, bela tehnika, izbor tehničke robe, servis, održavanje, novosti.
Posao
Posao. Kako pronaći dobar posao ili zadržati dobro plaćeni posao ? Zaposlenje u Srbiji, EU ... itd. Nalaženje posla.
Deciji svet
Dečiji svet. Korisni saveti za roditelje i kako pravilno odgajiti decu. Sve faze razvoja deteta. Korisne igračke, zabavne igre, razvoj dece.
Turizam
Novosti iz oblasti turizma. Letovanje, zimovanje, izlet, odmor, aranžmani, apartmani, jeftine karte, smeštaj, pansioni, turističke agencije.
Internet, Web
Internet web, marketing, SEO. IT novosti. Kako kupujem prodajem oglasi rade ?
Poljoprivreda i proizvodnja hrane
Poljoprivreda i proizvodnja hrane - Podelite iskustvo iz kategorije poljoprivreda i proizvodnja hrane na našem sajtu. Znanje imanje, agrsaveti, tehnike proizvodnje hrane.
Edukacija
Edukacija - Podelite iskustvo iz kategorije edukacija na našem sajtu. Kursevi, podučavanje, seminari, webinari, online učenje.
Grejanje i hladjenje
Grejanje i hlađenje - Podelite iskustvo iz kategorije grejanje i hlađenje na našem sajtu. Sve o klimi, inverteru, kotolovima.
Racunari, laptopovi, mobilni telefoni
Servis računara, laptopova, tableta, mobilnih telefona i audio-video-tv aparata. Korisni saveti za korisnike računara, laptopova, telefona ... itd.
Razna iskustva
Svaštara online, razna iskustva online, diskusije, zanimljivosti, saveti, predlozi, blog sa iskustvima
Pelagićev Narodni učitelj
Vasa Pelagić - Originalni tekstovi iz knjige Pelagićev "Narodni učitelj". Pazite se prevare na internetu gde god vidite "narodna medicina" online prodavnica. Ne sme se prodavati lek preko interneta !
Lepota i nega
Lepota i nega - Podelite iskustvo iz kategorije lepota i nega na našem sajtu.
Odeća i obuća
Odeća i obuća - Podelite iskustvo iz kategorije odeća i obuća na našem sajtu. Gde kupiti najbolju garderobu, patike, cipele, venčanice.
Sport
Sport - Podelite iskustvo iz kategorije sport na našem sajtu. Sportske vesti, iskustva sa sportskom opremom.
Poslednje komentarisano
Isproban lek za kašalj u kombinaciji crna rotkva+med = pomaž...
Kašalj (Tussis)
Inhaliranje čajem od bosiljka kao i sam čaj od bosiljka vrlo...
Sinusi, upala sinusa, lečenje ...
Cena sa taksama, sve ukupno košta mnogo manje nego za letova...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis je jako lep za letovanje. Izvorna, prirodna Afrika, be...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis letovanje 2024 ... predlog i preporuka ali zaista ! Mo...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Da li ce biti popusta i jeftinije cene na sajmu turizma u Be...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Sa ćerkom sam letovala u Tunis - Sus, i All inclusive je bil...
Tunis letovanje 2024 • First m...
Tunis je jedan predivan grad, a plaže su zaista kao na slika...
Tunis letovanje 2024 • First m...